Το Λούβρο τιμά τον Ομηρο!

Μεγάλη έκθεση αφιέρωμα με πάνω από 250 έργα στη Λανς της Γαλλίας

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Μια μεγάλη έκθεση αφιέρωμα στον Ομηρο, τον «πρίγκιπα των ποιητών» κατά τον Πλάτωνα, διοργανώνει την περίοδο αυτή το παράρτημα του Μουσείου του Λούβρου που βρίσκεται στη γαλλική πόλη Λανς, φιλοξενώντας περισσότερα από 250 έργα, τα οποία επιχειρούν να συλλάβουν κάθε πτυχή της καλλιτεχνικής προσωπικότητάς του.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που θα έχει την ευκαιρία να δει ο επισκέπτης έως τις 22 Ιουλίου είναι γλυπτά, αγγεία και ζωγραφικά έργα, που φέρουν την υπογραφή των Ρούμπενς, Βατό, Μαρκ Σαγκάλ, Τουόμπλι και πολλών ακόμη καλλιτεχνών που ασχολήθηκαν με τον κορυφαίο δημιουργό. Ποιος ήταν στην πραγματικότητα όμως ο Ομηρος; Ενας αρχαίος Ελληνας ποιητής, τυφλός και περιπλανώμενος; Ενας ευφυής δημιουργός, του οποίου το έργο διατηρείται ζωντανό αιώνες τώρα; Επίσης, ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο ή ήταν μια μυθική προσωπικότητα; Και αν ναι, έγραψε μόνος του την «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια»;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η εν λόγω παρουσίαση με τίτλο «Homer», την επιμέλεια της οποίας έχουν κάνει ο Αλεξάντρ Φαρνού, επί σειράν ετών διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, ο συγγραφέας και δημιουργός ταινιών Αλέν Ζαουμπέρ και οι Βενσάν Πομαρέντ και Λικ Πιραλά, οι οποίοι είναι υποδιευθυντές του Μουσείου του Λούβρου και του παραρτήματος στη Λανς.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το αφιέρωμα ξεκινάει από την αρχαιότητα με απεικονίσεις των θεών του Ολύμπου, για να συνεχίσει με τις Μούσες του Ομήρου, αλλά και τα πορτρέτα του, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο τον φαντάστηκαν οι καλλιτέχνες στα χρόνια που ακολούθησαν. Το αφιέρωμα συνεχίζει με τους ήρωες της «Ιλιάδας» και της «Οδύσσειας», των πιο διάσημων έργων που είχε γράψει. Η έκθεση ολοκληρώνεται με μια ηχητική προβολή, στην οποία δεσπόζει ο ήχος των κυμάτων, υπονοώντας έτσι πως ο Ομηρος ήταν η ενσάρκωση του «Ωκεανού», όπως είχε γράψει ο Βικτόρ Ουγκό.