«Αρωμα» από γαλλικό σινεμά

«Διαμάντια» της 7ης Τέχνης υπόσχεται να φέρει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κύπρο το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου ΚινηματογράφουΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Σβήνει» τα εικοστά κεράκια του με ταινίες «διαμαντάκια», σινεφίλ εκπλήξεις και πολλά κινηματογραφικά… αρώματα! Συνολικά 46 ταινίες θα προβληθούν στο 20ό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, αρχής γενομένης από τις 2 Απριλίου στην οδό Σίνα, αλλά και στους κινηματογράφους Δαναός και Αστορ.

Το φεστιβάλ από τις 11 έως τις 17 Απριλίου θα «ανηφορίσει» στη Θεσσαλονίκη. Για πρώτη φορά, δε, θα πραγματοποιηθεί και στην Κύπρο. Οπως έγινε γνωστό, η φετινή θεματική ενότητα είναι αφιερωμένη στη σχέση αρώματος και κινηματογράφου, γι’ αυτό θα προβληθούν πέντε διαφορετικού ύφους ταινίες, οι οποίες «αναδύουν» μοναδικές σινεφίλ μυρωδιές.

Δεκαετία ’80

Πρόκειται για τις ταινίες «Η ανάκριση» (1981), «Το πρώτο μου πάρτι» (1980), «Το τελευταίο μετρό» (1980), «Τρεις θέσεις για την παράσταση» (1988) και «Violette Noziere» (1978). Μάλιστα, στο πλαίσιο της θεματικής θα γίνει στις 3 Απριλίου ένα masterclass με τίτλο «Αρωμα, μόδα: μια γαλλική ιδιαιτερότητα», που θα παραδώσει η ιστορικός και ειδική στο άρωμα Ελιζαμπέτ ντε Φεϊντό.

Η ταινία έναρξης του φετινού φεστιβάλ είναι το φιλμ «En liberté!», σε σκηνοθεσία Πιερ Σαλβαντορί. Πρωταγωνίστρια είναι η Ιβόν, μια νεαρή επιθεωρήτρια της αστυνομίας, η οποία ανακαλύπτει πως ο σύζυγός της, ο αρχηγός Σάντι, ήρωας της περιοχής που έπεσε στο καθήκον, δεν ήταν -όπως πίστευε- θαρραλέος και ακέραιος αστυνομικός, αλλά ένας διεφθαρμένος μπάτσος. Η ταινία λήξης θα είναι το φιλμ «Le mystère Henri Pick», σε σκηνοθεσία Ρεμί Μπεζανσόν.

Από τις Κάννες

Η Λευκή Κάρτα της φετινής χρονιάς δίνεται στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών, που γιόρτασε στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών τα 50 του χρόνια. Μάλιστα, δύο σκηνοθέτες που έχουν διακριθεί στο Δεκαπενθήμερο θα τιμηθούν. Πρόκειται για τους Φιλίπ Φουσόν και Μπρουνό Ντιμόν.

Τι συμβαίνει όμως στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα; Συνολικά εννέα ταινίες θα διεκδικήσουν το βραβείο της κριτικής επιτροπής, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και το νέο φιλμ της Ζιλιέτ Μπινός με τίτλο «Ποια νομίζεις ότι είμαι» (σε αυτό η ηθοποιός φτιάχνει ένα ψεύτικο προφίλ στα social media που την οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις), αλλά και η κωμωδία «Κολύμπα» του Ζιλ Λελούς, με τους Γκιγιόμ Κανέ και Ματιέ Αμαλρίκ.

Τέλος, στην Αθήνα θα δώσουν το «παρών» κάποιοι από τους συντελεστές των φιλμ, όπως ο συγγραφέας David Foenkinos, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Le mystere Henri Pick» (Το μυστήριο του κυρίου Πικ), ο Remi Bezancon, αλλά και η Safy Nebbou, σκηνοθέτρια της ταινίας «Celle que vous croyez» (Ποια νομίζεις ότι είμαι).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα