ΤΙ (ΔΕΝ) ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Η ανάγκη άμεσων λύσεων για Μεταναστευτικό, τρομοκρατία και το θέμα επαναπροσέγγισης των οικονομικών δεδομένωνΑπό τον
Γιώργο Κ. Στράτο

H έκταση που παίρνει η συζήτηση για τη σύνθεση των ευρωψηφοδελτίων των κομμάτων είναι πάντα αντιστρόφως ανάλογη εκείνης που αφορά τα σημαντικά ζητήματα επί των οποίων καλούμαστε να αποφασίσουμε στις ευρωεκλογές. Το γεγονός είναι χαρακτηριστικό της έλλειψης ιδεών, οράματος, πολιτικών και πρωτίστως ηγεσίας, οι οποίες θα μπορούσαν να εμπνεύσουν ξανά εμπιστοσύνη στους πολίτες της γηραιάς ηπείρου για το κοινό τους σπίτι.

Είναι ευρέως αναμενόμενο ότι το αποτέλεσμα των επικείμενων ευρωεκλογών θα ενισχύσει σημαντικά τις φωνές που βάλλουν ευθέως κατά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Οι φωνές αυτές εκμεταλλεύονται, αφενός, τη ραγδαία οπισθοχώρηση όλων των δεδομένων που συνθέτουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και, αφετέρου, την εξ αυτού του λόγου γενικευμένη ανασφάλεια στην οποία έχουν περιέλθει τα μεγαλύτερα τμήματα του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Οι πολίτες έχουν εξαντληθεί παρακολουθώντας το δαιδαλώδες σύστημα λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τους αφήνουν παγερά αδιάφορους, όταν δεν τους εξοργίζουν, οι πολύωρες συνευρέσεις υπουργών και τεχνοκρατών, οι οποίες καταλήγουν σε αναβολές και φτηνούς τακτικισμούς προς άγραν πρόσκαιρων ωφελειών για καθέναν και τη χώρα του. Είναι προφανές ότι με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε πολιτικές συλλογικές, αμέσως εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές. Και τέτοιες είναι αυτές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση μεγάλων κοινών προβλημάτων μας, όπως το Προσφυγικό και η τρομοκρατία. Και μόνο με αυτές μπορεί να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας που είναι πρώτιστο προαπαιτούμενο για τη νομιμοποίηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης τόσο στα μάτια των πολιτών της όσο και απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο.

Τα παραπάνω είναι επιβεβλημένο να συμπληρωθούν από μία, επιεικώς, επαναπροσέγγιση των οικονομικών δεδομένων στην Ε.Ε. Οι κανονισμοί, οι οδηγίες και κυρίως η κυρίαρχη γερμανική αντίληψη για την εφαρμογή τους αποδεικνύονται ατελέσφορα. Ο εφιάλτης της ανεργίας έχει χτυπήσει για τα καλά τις πόρτες μας. Σε συνδυασμό με την αδυναμία μας να τοποθετηθούμε στο διαρκώς μεταβαλλόμενο, παγκοσμιοποιημένο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, δημιουργείται το εκρηκτικό μείγμα. Τίθεται επιτακτικά η ανάγκη στοχευμένης και μακροπρόθεσμης ενίσχυσης των πιο αδύναμων περιφερειών και κοινωνικών ομάδων. Για όλα αυτά απαιτούνται σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ισχυροποιηθεί η ενιαία δημοσιονομική πολιτική της Ε.Ε., αλλά και προκειμένου να συντονιστεί η νομισματική με την αναπτυξιακή πολιτική της. Η διαδικασία αυτής της σύγκλισης απαιτεί την ύπαρξη πιο ευέλικτων και αποτελεσματικών όρων ενσωμάτωσης για τους φτωχούς και τους αδυνάμους της Ευρώπης που δικαιολογημένα αγωνιούν για τον ρόλο τους εντός μιας Ενωσης η οποία δείχνει να μην τους υπολογίζει, όταν δεν τους θεωρεί βάρος.

Φυσικά, όλα αυτά έχουν νόημα και μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα μόνο όταν διαπνέονται από τις ευρωπαϊκές αξίες. Αξίες οι οποίες αποτελούν κατακτήσεις τόσο του πολιτισμού και του πνεύματος όσο και των αγώνων των Ευρωπαίων για τη δημοκρατία, τη διάκριση των εξουσιών, την κοινωνική δικαιοσύνη, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, την ουσιαστική κατοχύρωση όλων των ατομικών οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων και την εξασφάλιση ίσων όρων συμμετοχής για όλους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Σε αυτές τις αξίες πρώτες και καλύτερες περιλαμβάνονται η αγάπη καθενός μας για την πατρίδα του καθώς και η αναγνώριση και ο σεβασμός όλων μας στη μακραίωνη ιστορία και προσφορά κάθε ευρωπαϊκού έθνους. Μόνο με αυτές οδηγό θα σωπάσουν μια και καλή και οι εθνικιστές και οι εθνομηδενιστές, αλλά και οι λαϊκιστές όλων των αποχρώσεων. Γιατί στην Ευρώπη, ακόμη μια φορά, φαίνεται πως θα παιχτούν η ελευθερία και η ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης απέναντι σε όσα και όσους τις επιβουλεύονται ανά την υφήλιο.

*Δικηγόρος – δημοσιογράφος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα