Δικτάτορας ο Ερντογάν

Δεν αποδέχεται την πανωλεθρία σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη, και μιλά για δάκτυλο γκιουλενιστών και «τρομοκρατών» του PKKΑπό τη
Νεκταρία Καρακώστα

Εχθρούς συνεχίζει να βλέπει παντού -εντός (και εκτός) τειχών- ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, αν και έχει κλείσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη φυλακή ως έχοντες δήθεν άμεση ή έμμεση σχέση με τον αυτοεξόριστο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του το 2016 (από δασκάλους και φοιτητές έως δικαστές, αστυνομικούς και στρατιωτικούς), κάνει εκ νέου λόγο για «εκλογικό πραξικόπημα» εις βάρος του, με την εμπλοκή τόσο γκιουλενιστών όσο και «τρομοκρατών του PKK». 

Eτσι, σύσσωμος χθες ο φιλοκυβερνητικός Tύπος της Τουρκίας δημοσίευσε άρθρα με ανάλογο περιεχόμενο, την ώρα που συνεχιζόταν, έπειτα από προσφυγές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), η επανάληψη της καταμέτρησης σε 18 από τις 39 περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης και στην Aγκυρα από το Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK). 

Το κόμμα AKP του «σουλτάνου» υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα στην πρωτεύουσα και την Κωνσταντινούπολη επηρεάστηκαν από άκυρες ψήφους και παρατυπίες κατά την ψηφοφορία. Ενδεικτικά η εφημερίδα «Star» παραλλήλισε χθες την εκλογική διαδικασία με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και τις διαμαρτυρίες που είχαν ξεσπάσει σε πανεθνικό επίπεδο το 2013. 

Στο ίδιο πνεύμα ο εκδότης της «Yeni Safak» Ιμπραχίμ Καραγκιούλ έγραψε ότι «πρέπει να ξαναγίνουν οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη ή έστω να καταμετρηθούν ξανά οι ψήφοι». 

Πρόσθεσε δε ότι πρέπει επίσης να γίνει βαθιά και εκτενής έρευνα για να φανεί αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου και στο FETΟ, την οργάνωση του Γκιουλέν.

Επιμένοντας ότι είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής της κάλπης στην Κωνσταντινούπολη ο Ιμάμογλου ζήτησε χθες από το YSK να τον ανακηρύξει εκλεγμένο δήμαρχο της πόλης. 

Στο μεταξύ άρθρο γνώμης στο Bloomberg έκανε έκκληση για παρέμβαση της Δύσης, ώστε να μην ακυρωθούν τα αποτελέσματα και να μην «κλαπούν» από την αντιπολίτευση οι νίκες της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας, προειδοποιώντας ότι «ο Ερντογάν τρεκλίζει προς τον αυταρχισμό». «Σε μια λειτουργούσα δημοκρατία η κίνηση αυτή ίσως κρινόταν φυσιολογική. Στην Τουρκία είναι ένδειξη κάτι πιο δυσοίωνου» σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος Ελι Λέικ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα