ΣΑΜΠΙΧΑ ΚΑΙ ΠΑΪΤΕΡΗΣ

Η ρηχή κριτική στον Τσίπρα και τα πραγματικά «εγκλήματά» του

Από τον
Μανώλη Κοττάκη

Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να τα προσπεράσεις και πράγματα που δεν μπορείς. Και ο διασυρμός που επιχειρούν από χθες κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης στον τραγουδιστή Βασίλη Παϊτέρη επειδή μετέβη στο Μαξίμου για να παραστεί σε εκδήλωση για την ημέρα των Ρομά ξεπερνά κάθε όριο. Το έγκλημα καθοσιώσεως που διέπραξε ο «Λόγια κλειδωμένα» Βασίλειος είναι ότι στο παρελθόν πολιτεύτηκε με το ΔΗΚΚΙ του Δημήτρη Τσοβόλα, την Πολιτική Ανοιξη του Αντώνη Σαμαρά, τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή και τώρα φαίνεται να στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.

Πράγματι. Ο «γύφτος» δεν έχει δικαίωμα να αλλάζει κόμματα σαν τα πουκάμισα για να προάγει τα δικαιώματα της φυλής του. Αλλά κάθε «παστρικός» -να μην πω ονόματα τώρα και παρεξηγηθούμε- έχει και παραέχει. Μπορεί ο «παστρικός» να κάνει... βόλτα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Αριστερά, το Ποτάμι και στο τέλος να παρακαλά γονατιστός να περιληφθεί στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.! Να του δώσουμε και όσκαρ συνέπειας γι’ αυτή του τη διαδρομή. Αλλά ο Παϊτέρης είναι δυνατόν; Να μη μας ρωτήσει;

Πριν πάθει κανείς σοκ για όσα γράφω και για όσα ακολουθούν, διευκρινίζω ότι αυτό είναι ένα κείμενο που αφορά τους Ρομά γενικότερα. Αυτούς που τα κόμματα είτε εθνικές εκλογές έχουν είτε εσωκομματικές τρέχουν να τους «εξαγοράσουν» προσβλητικά με ένα σάντουιτς, με μια πίτα γύρο κ.ο.κ. Δεν πρόκειται για κείμενο που αφορά τον Τσίπρα. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι μέγας υποκριτής όσον αφορά τη συμπεριφορά του απέναντι στους Ρομά. Θέλει να τους εξαγοράζει με επιδόματα, αλλά στη βιτρίνα ντρέπεται να τους βάλει, όπως τους Πακιστανούς στο ευρωψηφοδέλτιο.

Αλλά εδώ -επιστρέφω-, πριν βάλουμε στο στόχαστρο τον γνωστό τραγουδιστή, γιατί δεν διερωτηθήκαμε το εξής: Ο Παϊτέρης πολιτεύτηκε ή προσέγγισε κόμματα που είτε ήταν γνησίως λαϊκά είτε το υποκρίθηκαν. Γιατί ο Παϊτέρης δεν προσέγγισε τον Σημίτη; Γιατί δεν πολιτεύτηκε με τον Παπανδρέου; Μπορεί να απαντήσει κανείς γιατί ποτέ δεν πλησίασε ηγέτη της ελίτ; Είναι εύκολη η απάντηση, νομίζω.

Οπως εύκολη είναι η απάντηση για την ευκολία των μετακινήσεών του. Προσπαθεί να λύσει προβλήματα της φυλής του. Το ίδιο κάνει ο Ιλχάν Αχμέτ στην Κομοτηνή, για παράδειγμα. Εξελέγη βουλευτής με τη Ν.Δ. το 2004, με το Ποτάμι το 2015 και τώρα επιχειρεί με το ΚΙΝ.ΑΛ. το 2019. Οποιος του τάξει για τη μειονότητα.

Αυτό που είναι το πλέον ενοχλητικό είναι η ρηχότης με την οποία γίνεται αντιπολίτευση στον Τσίπρα. Πεδίο δόξης λαμπρόν υπάρχει για να τον «ξεσκίσει» κανείς στην κριτική για την υποκρισία του απέναντι στους Ρομά. Αν φορέσει ένα ζευγάρι γυαλιά, όμως. Αν το έκανε κάποιος χθες θα παρατηρούσε ότι στις φωτογραφίες δίπλα στον Παϊτέρη εικονίζεται η μουσουλμάνα Aθίγγανη Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το Δροσερό της Ξάνθης. Η Tσιγγάνα που έκοψε από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 ο κ. Τσίπρας επειδή έκανε επανάσταση η κοσμοπολίτικη συνιστώσα του, που του έλεγε ότι η μειονότητα της Θράκης είναι ένα «ενιαίο τούρκικο πράμα»!

Από τη μία, χαίρομαι όταν τη βλέπω στο Μαξίμου -ευτυχώς δεν τη χάσαμε ως ελληνικό κράτος παρά τις προσβολές-, από την άλλη, διερωτώμαι, όμως, με ποιο θράσος την κάλεσε ο κύριος πρωθυπουργός στο Μαξίμου; Για να της πει τι; Οτι σε λίγο καιρό στα σχολεία του Δροσερού θα διδάσκεται υποχρεωτικά μόνον η τουρκική και όχι η μητρική της γλώσσα; Αυτό την κάλεσε να της πει;

Αλλά είπαμε! Στην έγνοια μας να κάνουμε κεκαλυμμένη ρατσιστική αντιπολίτευση στον Τσίπρα τον αθωώνουμε για τα μείζονα και τον καταδικάζουμε για τα ελάσσονα. Λίγο νερό στο πρόσωπο μήπως και συνέλθουμε. Επειγόντως!