Χορός αστέρων στην Καλαμάτα

Ο σκηνοθέτης Μπέλα Ταρ, υψηλός προσκεκλημένος του Διεθνούς Φεστιβάλ, που κλείνει τα 25 χρόνια

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Να είσαι ο εαυτός σου, να παρουσιάζεις τα πάντα από τη δική σου σκοπιά και να έχεις τη δική σου γλώσσα. Αν έχεις τη δική σου γλώσσα, δεν σε ενδιαφέρει τι λέει ο υπόλοιπος κόσμος. Αυτό έμαθα όλα αυτά τα 34 χρόνια». Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται όλη η κοσμοθεωρία του σπουδαίου Ούγγρου σκηνοθέτη Μπέλα Ταρ, του φετινού υψηλού προσκεκλημένου του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που ανακοινώθηκε χθες στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Ταρ, που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς του κινηματογράφου, θα βρεθεί πρώτη φορά στην Καλαμάτα, στις 26 Ιουλίου, στο πλαίσιο ενός αφιερώματος στο έργο του. Ο σκηνοθέτης θα μιλήσει για τη σχέση του με την τέχνη, τον χρόνο και τη ζωή, ενώ θα προβληθούν τα φιλμ του «Αρμονίες του Βερκμάιστερ» και «Το άλογο του Τορίνο». Το φεστιβάλ, που φέτος διάγει τον 25ο χρόνο του, θα έχει επετειακό χαρακτήρα και γι' αυτό και το θέμα που πραγματεύεται είναι ο χρόνος και η επίδρασή του στο καλλιτεχνικό έργο και στο σώμα.

Από τις 19 έως τις 28 Ιουλίου η μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει 23 παραγωγές (11 στο Μέγαρο Χορού και 12 υπαίθριες παραστάσεις), με τους περισσότερους από τους καλλιτέχνες να έρχονται πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αυτό σίγουρα δεν ισχύει για τον Ακραμ Καν και την ομάδα του -συχνοί επισκέπτες στη χώρα μας-, οι οποίοι θα παρουσιάσουν στις 27/07 την παράστασή τους «Until the Lions».Στο φεστιβάλ θα βρεθούν επίσης η διάσημη χορεύτρια Τζόι Αλπουέρτο Ρίτερ με το έργο της «Babae» (19-20/07), ο Καντέρ Ατού με τη δημιουργία του «The Roots», στην οποία μπολιάζει στοιχεία χιπ-χοπ με τον σύγχρονο χορό (19-20/07), ο Σέρβος χορογράφος Josef Nadj με το ερμηνευτικό δρώμενο «Mnemosyne» (20-22/07), η ομάδα kabinet k με το «Invisible» (21/07), αλλά και η ομάδα Le Galactik Ensemble με το «Optraken» (23-24/07). Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από τους Lali Ayguade Company «iU an Mi» (25-26/07), τον Link Berthomieux με τη «Vendetta» του (28/07), αλλά και τους δικούς μας «Κι όμως Κινείται» Κατερίνα Ανδρέου, Αρη Παπαδόπουλο και Μάρθα Πασακοπούλου, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις ενδιαφέρουσες παραγωγές τους.

Συνολικά 12 υπαίθριες παραστάσεις θα φιλοξενηθούν στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, ενώ θα υπάρξουν προβολές ντοκιμαντέρ, εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και μουσικές βραδιές. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ξένοι δημιουργοί που έρχονται στα μέρη μας προέρχονται από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Ισπανία, τις Φιλιππίνες, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, το Μεξικό, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Ιταλία.

Οπως ανακοινώθηκε και κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η χρηματοδότηση του φεστιβάλ για το 2018-2020 θα είναι 1.200.000 ευρώ και πρόκειται για ένα ποσό που προέρχεται από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Τέλος, όπως έγινε γνωστό, το φθινόπωρο θα δοθεί στο κοινό και το Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας, 2.000 θέσεων.