«Ωδή» στην παλέτα του Γεράσιμου Πιτζαμάνου

Τα έργα που άφησε ο Φιλικός ζωγράφος και αρχιτέκτονας, που μεγαλούργησε στα ΕπτάνησαΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Αφιερωμένη στον σπουδαίο αλλά άγνωστο στο ευρύ κοινό Επτανήσιο αρχιτέκτονα και ζωγράφο των αρχών του 19ου αιώνα Γεράσιμο Πιτζαμάνο είναι η τρέχουσα περιοδική έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Τίτλος αυτής είναι «Pizzamano fecit. Ενας Επτανήσιος καλλιτέχνης στην αυγή μιας νέας εποχής» και αποτελεί μια παρουσίαση στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματος του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Ο Γεράσιμος Πιτζαμάνος (Αργοστόλι 1787 – Κέρκυρα 1825) έζησε μία μυθιστορηματική ζωή στην αυγή μιας νέας εποχής, εργαζόμενος για την πρόοδο και την ελευθερία των Επτανήσων και του Ελληνισμού. Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παρουσιάζει το σύνολο του γνωστού έργου του μέσα από 100 και πλέον ζωγραφικά, αρχιτεκτονικά και χαρακτικά. Η συλλογή του μουσείου συμπληρώνεται από άλλους γνωστούς πίνακές του, που σώζονται στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου και σε χέρια ιδιωτών.

Καθηγητής

Ο Πιτζαμάνος ήταν ο πρώτος καθηγητής Αρχιτεκτονικής που συνέγραψε το πρώτο βιβλίο αρχιτεκτονικής στον ελληνικό χώρο, εισήγαγε την κοσμική χαρακτική στα Επτάνησα και αγαπήθηκε ως προσωπογράφος. Αντάξιος σχεδιαστής των καλύτερων δυτικών περιηγητών και με μάτι σπάνιας ευαισθησίας, μας άφησε απεικονίσεις ανθρώπων, φορεσιών, τοπίων και μνημείων από τα Επτάνησα, την οθωμανική Ελλάδα και την Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, ο διαπρεπής επιστήμονας ήταν ο πρώτος Ελληνας που με υποστήριξη του Ναπολέοντα μελέτησε ζωγραφική και αρχιτεκτονική στις σπουδαιότερες σχολές της Ευρώπης. Στην Κέρκυρα επί βρετανικής προστασίας εργάστηκε για όλα τα μεγάλα ζητούμενα των φιλελεύθερων Επτανησίων. Μυημένος στη Φιλική Εταιρεία, έζησε από κοντά το ξέσπασμα της Επανάστασης στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρόωρος θάνατός του σε ηλικία μόλις 38 ετών, το σκορπισμένο σε όλη την Ευρώπη έργο του, ακόμα και ο σεισμός του 1953 που ισοπέδωσε το Αργοστόλι δεν επέτρεψαν να αναδειχθεί η μεγάλη σημασία της τέχνης και της ιστορικής μαρτυρίας του Πιτζαμάνου.

• Info: Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα