Φτωχότερο το ρεμπέτικο με τον χαμό Χατζηδουλή

Είχε αφιερωθεί στο λαϊκό τραγούδι

Το «παράσημό» του ήταν ότι είχε γνωρίσει οκτώ γενιές δημιουργών, από τη Ρόζα Εσκενάζυ, τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Γιάννη Παπαϊωάννου ως τους σημερινούς καλλιτέχνες. 

Ο Κώστας Χατζηδουλής, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών έπειτα από καρδιακό επεισόδιο, ήταν ένας άοκνος εργάτης και ερευνητής του λαϊκού τραγουδιού, με ένα μοναδικό αρχείο που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Ο μελετητής, γνωστός με το ψευδώνυμο «Ρακοσυλλέκτης», είχε επιμεληθεί έργα όπως τα «Ρεμπέτικα και λαϊκά», «Βασίλης Τσιτσάνης: Η ζωή μου, το έργο μου», «Αρχόντισσα. Το μυστικό μιας ζωής», ενώ είχε γράψει κείμενα που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά και είχε επιμεληθεί δεκάδες δισκογραφικές παραγωγές.

Αγνωστα κομμάτια

Μία από τις τελευταίες του δισκογραφικές δουλειές ήταν το άλμπουμ «Καθ' οδόν», στο οποίο περιλαμβάνονται άγνωστα κομμάτια των στιχουργών Γιάννη Λελάκη, Κώστα Μάνεση, Χαράλαμπου Βασιλειάδη (Τσάντας) αλλά και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.

Σε παλιότερη συνέντευξή του στη «δημοκρατία» ο Κώστας Χατζηδουλής είχε μιλήσει και για τον Βασίλη Τσιτσάνη. «Ηταν ένας από τους πιο ταπεινούς δημιουργούς που είχα γνωρίσει. Και ξέρετε και κάτι ακόμη; Ο Τσιτσάνης είχε την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τους καλούς στίχους. Είχε ταλέντο στο να τους βρίσκει».

Γέννημα θρέμμα Πειραιώτης, ο Κώστας Χατζηδουλής «χάρισε» μόνος του στον εαυτό του το ψευδώνυμο «Ρακοσυλλέκτης» από τη συνήθειά του να συλλέγει διάφορες πληροφορίες αλλά και αρχεία, που για κάποιους ήταν ίσως άχρηστα.