Διώκεται η σύζυγος του Στουρνάρα για πανάκριβο συνέδριο του ΚΕΕΛΠΝΟ που πήρε με απευθείας (!) ανάθεση

Αφορά την απευθείας ανάθεση του έργου άνω των 700.000 ευρώ στην εταιρία της κ. ΝικολοπούλουΑπό τη
Μαρία Παναγιώτου

Εχει δηλώσει πολλές φορές πως ερευνάται η δραστηριότητα της εταιρίας της εξαιτίας της θέσης που κατέχει ο σύζυγός της. Πως πρόκειται, εν ολίγοις, για πολιτική δίωξη. Η Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγος του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, είχε πει συγκεκριμένα ότι «όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες» και πως η εταιρία της, Mindwork Business Solutions, είναι καθαρή.

Ακόμη και στη δίκη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στο Εφετείο, όπου κατέρρευσε πανηγυρικά η προσπάθειά της να φιμώσει τη «δημοκρατία» για το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, υποστήριξε επί λέξει πως οι δουλειές της με το Δημόσιο και το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι «τζάμι». Οπως φαίνεται, οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης σχημάτισαν διαφορετική άποψη για τις δουλειές της κυρίας Νικολοπούλου, καθώς της ασκήθηκε τελικά ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία, για την υπόθεση απευθείας ανάθεσης έργου στην εταιρία της.

Πρόκειται για την οργάνωση του συνεδρίου «e-Helth forum 2014», ο προϋπολογισμός του οποίου ξεπερνούσε τα 700.000 ευρώ. Για την ίδια υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος και στη Χριστίνα Παπανικολάου, η οποία είχε διατελέσει γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2015, ενώ σήμερα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΙΝ.ΑΛ.

Τις προηγούμενες μέρες είχε γίνει γνωστό πως παραδόθηκε εν τέλει από τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου στον εισαγγελέα το πόρισμα της σχετικής έρευνας περίπου δύο χρόνια πριν.

Καθυστερημένα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα αποτυπώνονταν οι παράνομες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προκειμένου η εταιρία της κυρίας Στουρνάρα να αναλάβει με απευθείας ανάθεση τη διοργάνωση του συγκεκριμένου συνεδρίου, για το οποίο έπρεπε να πραγματοποιηθεί διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός. Η παράδοση του πορίσματος της κυρίας Παπασπύρου ήρθε μόλις λίγες μέρες πριν από την παραγραφή των συγκεκριμένων αδικημάτων που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», μάλιστα, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια για την αργοπορημένη παράδοση του πορίσματος, καθώς αναγκάστηκαν να επιδοθούν σε πραγματικό αγώνα δρόμου προκειμένου να μην παραγραφούν τα αδικήματα. Σε κάθε περίπτωση, επειδή η δίωξη δεν περιλαμβάνει και το κακούργημα της απιστίας, το περιεχόμενο του πορίσματος αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Βέβαια, η έρευνα συνεχίζεται και για άλλα πρόσωπα, επομένως δεν είναι καθόλου απίθανο να προκύψει δίωξη για το συγκεκριμένο αδίκημα για κάποιο από αυτά.

Από την εισαγγελική έρευνα έχουν διαπιστωθεί και φορολογικές παραβάσεις, γι’ αυτό και μέρος του πορίσματος έχει διαβιβαστεί ήδη στην Οικονομική Εισαγγελία. Συγκεκριμένα, από τα απολογιστικά στοιχεία του κόστους της επίμαχης δράσης, που υποβλήθηκαν από την εταιρία της κυρίας Στουρνάρα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ΕΟΦ και τους υπόλοιπους αρμοδίους, προκύπτει ασυμφωνία.

Η δικάσιμος της υπόθεσης έχει οριστεί για τις αρχές Ιουνίου, αλλά η κυρία Νικολοπούλου έχει δικαίωμα να καταθέσει προσφυγή στον εισαγγελέα Εφετών, ζητώντας να ακυρωθεί το κλητήριο θέσπισμα.

Ο εισαγγελέας μπορεί να δεχτεί την προσφυγή, κι έτσι το αδίκημα να παραγραφεί, μπορεί, βέβαια, και να την απορρίψει. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να εκτιμήσει πως εκτός από την παράβαση καθήκοντος η υπόθεση πρέπει να ελεγχθεί και για απιστία. Γι’ αυτό είναι πιθανόν η κυρία Νικολοπούλου να είναι προσεκτική σε σχέση με τη χρήση αυτού του δικαιώματός της.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις δεν μοιάζουν να δικαιώνουν ούτε τον Σπύρο Μουζακίτη, συνήγορο της κυρίας Νικολοπούλου και πρώην οικονομικό εισαγγελέα, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα, στην αγόρευσή του στο Εφετείο (στη δίκη-προσπάθεια φίμωσης της «δημοκρατίας»), υποστήριξε πως η κυρία Σουρνάρα έχει ελεγχθεί από τις Αρχές, έχει διαπιστωθεί πως οι δραστηριότητές της είναι «καθαρές» και, ως εκ τούτου, άδικα την ταλαιπωρούν.

Ο κ. Μουζακίτης είχε αφιερώσει ακόμη το μεγαλύτερο μέρος της αγόρευσής του για να «υμνήσει» τον διοικητή της ΤτΕ, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως οι Ελληνες πολίτες θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι όσο ο κ. Στουρνάρας είναι στη συγκεκριμένη θέση, γιατί τα χρήματά τους δεν κινδυνεύουν.

Οι εξελίξεις, προς το παρόν, μοιάζουν να δικαιώνουν τον δημοσιογραφικό κόσμο, που θεώρησε πως δεν «μπορεί να κοιμάται ήσυχος» και πρέπει να παρακολουθεί το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα