Στο κενό (!) οι προτάσεις μομφής κατά υπουργών

Η πρώτη δυσπιστία κατατέθηκε το 1999 από τη Ν.Δ. κατά του Γεράσιμου Αρσένη

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Μεταπολιτευτικά αρκετές φορές η αντιπολίτευση στράφηκε προσωπικά κατά συγκεκριμένων υπουργών, φτάνοντας στο σημείο να κάνει χρήση του κορυφαίου μέσου του κοινοβουλευτικού ελέγχου και να υποβάλει πρόταση μομφής μέσω του άρθρου 84 του Συντάγματος και του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Είκοσι χρόνια πριν, το 1999, υπεβλήθη η πρώτη πρόταση μομφής σε υπουργό από την αντιπολιτευόμενη Νέα Δημοκρατία, κατά του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη για τους χειρισμούς του στην Παιδεία, που είχαν προκαλέσει πολιτικό σεισμό, αλλά και αναταραχή σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν, εκτός από τη Ν.Δ., το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός, ενώ καταψήφισαν -φυσικά- το ΠΑΣΟΚ καθώς και ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Οι επόμενες δύο προτάσεις μομφής στράφηκαν κατά υπουργών Οικονομικών. Το 2001 πάλι η Ν.Δ. του Κώστα Καραμανλή κατέθεσε πρόταση μομφής, αυτή τη φορά στον «τσάρο» της οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον του για την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου. Μία τετραετία αργότερα, το ΠΑΣΟΚ ανταπέδωσε, με τον Γιώργο Παπανδρέου να αιφνιδιάζει άπαντες, καταθέτοντας πρόταση μομφής στον «γαλάζιο» υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη. Τότε, ο Κώστας Καραμανλής, πετώντας το γάντι, μετέτρεψε την πρόταση σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του, την οποία και έλαβε με 165 ψήφους «υπέρ». Πιο πρόσφατα, το 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε κλίμα ακραίας πόλωσης, κατέθεσε πρόταση μομφής στον Γιάννη Στουρνάρα, η οποία ωστόσο απερρίφθη, διότι δεν είχε παρέλθει το εξάμηνο από την απόρριψη της προηγούμενης πρότασης δυσπιστίας. Αυτή ήταν η τελευταία προσπάθεια της αντιπολίτευσης να «ρίξει» υπουργό.

Σημειωτέον ότι καμία εκ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στα κοινοβουλευτικά χρονικά δεν αποδείχθηκε… αποτελεσματική. Μένει να φανεί αν την ίδια κατάληξη θα έχει και η προς κατάθεση πρόταση μομφής στον Παύλο Πολάκη. Μάλλον το επίδικο εν προκειμένω δεν είναι μόνο ποιος θα κερδίσει την κοινοβουλευτική μάχη, αλλά και τις εντυπώσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα