Mην καίτε τους πυροσβέστες

Λυπάμαι, αλλά απέχω! Ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για την τραγωδία με τους νεκρούς στο ΜάτιΑπό τον
Μανώλη Κοττάκη

Zητώ συγγνώμη! Δεν αξιολογώ ως ιδιαιτέρως σημαντικά από πολιτικής απόψεως τα ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας τηλεοπτικού σταθμού για την πυρκαγιά στο Μάτι. Πρώτον, διότι είναι ήδη γνωστά, με όλο τον σεβασμό στους κορυφαίους, διακεκριμένους συναδέλφους μας. Οι διάλογοι που μεταδόθηκαν περιέχονται μαζί με άλλους στο εξαιρετικό πόρισμα του εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίου και ανακτήθηκαν με εντολές της Δικαιοσύνης. Δεν δημοσιεύονται πρώτη φορά. Ηχητικά μεταδίδονται πρώτη φορά και αυτό, ναι, έχει τη σημασία του – για άλλους λόγους.

Δεύτερον και σπουδαιότερον, όμως, δεν τους αξιολογώ ως ιδιαιτέρως σημαντικούς γιατί η μετάδοσή τους μετατοπίζει την ευθύνη για τις απώλειες εκατό και πλέον συμπολιτών μας από την κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια Αττικής – δήμοι) στους απλούς τηλεφωνητές του 199, οι οποίοι υπό συνθήκες χάους προσπαθούσαν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα εκείνο το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου. Δεν αμφισβητώ ότι μεταξύ χιλιάδων κλήσεων που δέχτηκε εκείνη την ημέρα το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής δεν ελέχθησαν και ανοησίες. Οπως αυτή με τον τηλεφωνητή που υπογραμμίζει ότι «ο δήμαρχος Μαραθώνα τα έχει καλά με τα κανάλια» – δυστυχώς, έτσι εκπαίδευσε το πολιτικό μας σύστημα τη δημόσια διοίκηση, να φοβάται όποιον έχει σχέση με τα κανάλια. Για να ξεσκονίσω τη μνήμη, μάλιστα, υπενθυμίζω ότι το πόρισμα Ζαγοραίου περιέχει και άλλη συνδιάλεξη-σοκ. Αξιωματικός της Πυροσβεστικής σε μεγάλη ένταση και εκτός εαυτού λέει σε συνομιλητή του για την πυρκαγιά στην Κινέτα την απαράδεκτη φράση «να καούν, για να βάλουν μυαλό τα όρνια που μένουν εκεί». Δεν αμφισβητώ επίσης ότι έχει μεγάλες ευθύνες για την απώλεια του ελέγχου ο τότε υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, ο οποίος προήχθη -απαραδέκτως- σε αρχηγό, για ευνόητους λόγους.

Ομως, αλήθεια: Η κριτική της αντιπολίτευσης στο σύνολό της όλο το καλοκαίρι του 2018 εστιάστηκε στους χειρισμούς ελάχιστων ανδρών του τηλεφωνικού κέντρου της Πυροσβεστικής ή στο αν το συντονιστικό κέντρο και η περιφέρεια έδωσαν ή δεν έδωσαν εγκαίρως εντολή εκκένωσης του οικισμού στο Μάτι; Αυτό δεν αναφέρει και το πόρισμα του εγκρίτου καθηγητού του Πανεπιστημίου Κρήτης Κώστα Συνολάκη, που παρήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως βασική αιτία της τραγωδίας; Οτι υπήρχε πολύς χρόνος για την εκκένωση και πως, αν είχε αξιοποιηθεί, οι νεκροί από τη φονική αυτή πυρκαγιά θα ήταν κατά πολύ ολιγότεροι; Αν λοιπόν η καρδιά του θέματος είναι αυτή, γιατί δημιουργούμε εντυπώσεις με τη μετάδοση ηχητικών αποσπασμάτων από το κέντρο 199 της Πυροσβεστικής;

Οποιοι κάνουν αυτή την ιεράρχηση στην πραγματικότητα προσφέρουν τεράστια υπηρεσία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Της δίνουν μεγάλη πάσα. Ρίχνουν βορά στην κοινή γνώμη τους ηρωικούς άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα επιδεικνύουν υψηλό επαγγελματισμό στην κατάσβεση πυρκαγιών με τα απαρχαιωμένα και κακοσυντηρημένα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους -ελέω Μνημονίων- και αποσπούν την προσοχή από τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για τη διαχείριση της πυρκαγιάς. Οσοι, επίσης, στέκονται στην πυρκαγιά που είχε εισέλθει την ίδια στιγμή την ίδια μέρα στο διυλιστήριο της Μότορ Οϊλ στο άλλο μέτωπο, δημιουργώντας την εντύπωση πως η Πυροσβεστική μερολήπτησε, τι ακριβώς θέλουν να πουν; Οτι δεν έπρεπε να σβηστεί πυρκαγιά μέσα σε διυλιστήριο πετρελαίων, αναλαμβάνοντας το κόστος γι’ αυτό που θα ακολουθούσε;
Διαπιστώνω σύγχυση. Ή η κυβέρνηση ευθύνεται ή οι άνδρες της Πυροσβεστικής με τους μισθούς των 900 και 1.000 ευρώ, που κρέμονται στα μανταλάκια επειδή δύο τρεις συνάδελφοί τους ξεστόμισαν ανοησίες εκείνη τη μέρα. Προφανώς και είναι ξεχωριστό, μείζον θέμα η διαχείριση της μνήμης των νεκρών, την ύπαρξη των οποίων απέκρυψε η κυβέρνηση εκείνη την ημέρα για να κάνει επικοινωνιακό σόου ο πρωθυπουργός. Και προφανώς αυτή η συμπεριφορά αποτελεί στίγμα, το οποίο έχει ήδη καταγγελθεί και τον ακολουθεί. Αλλά η Πυροσβεστική είχε ενημερώσει και οι συμπολίτες μας είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους.

Το ζητούμενο ήταν να μην τη χάσουν. Και, σε κάθε περίπτωση, οι άνδρες της Πυροσβεστικής λειτουργούν εντός οργανωτικού πλαισίου που δεν επέλεξαν οι ίδιοι, αλλά περιγράφεται ανάγλυφα σε όλα τα πορίσματα: Ζαγοραίου (Δικαιοσύνη), Γκάντμπερ (Γερμανός εμπειρογνώμων που μετακλήθηκε από την κυβέρνηση), Κώστα Συνολάκη (συνετάχθη κατόπιν παρακλήσεως του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη). Θα κάνουμε, λοιπόν, το ίδιο λάθος με τον Νίκο Τόσκα, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το 2017 την Πυροσβεστική στη Βουλή ως «τον πιο στρεβλό μηχανισμό του κράτους»; Λυπάμαι, αλλά απέχω. Ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται, όχι οι πυροσβέστες της αυτοθυσίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα