Με τα… μάτια της Φανί Αρντάν

Η Γαλλίδα ντίβα σκηνοθετεί για τη Λυρική Σκηνή τη «Λαίδη Μάκβεθ»Από τη 
Γιώτα Βαζούρα

Mια ντίβα του γαλλικού σινεμά στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Η σπουδαία Φανί Αρντάν, η σταρ των 60 ταινιών και μούσα κορυφαίων δημιουργών, όπως των Τζεφιρέλι και Πολάνσκι, είναι η σκηνοθέτρια της όπερας του Σοστακόβιτς «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ», η οποία θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 12 Μαΐου στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Λυρικής Σκηνής. Αυτή είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που η γνωστή ηθοποιός αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει όπερα.

Το έργο είναι βασισμένο σε νουβέλα του Νικολάι Λεσκόφ και ασχολείται με τη θέση της γυναίκας στην επαρχιακή προεπαναστατική Ρωσία. Ταυτόχρονα, ο Σοστακόβιτς σατιρίζει με μεγάλη οξυδέρκεια θεσμούς της ίδιας εποχής, όπως η Εκκλησία και η τσαρική αστυνομία. Η υπόθεση αφορά την Κατερίνα Ισμαήλοβα, σύζυγο ευκατάστατου εμπόρου, η οποία νιώθει παραμελημένη και εγκλωβισμένη στον γάμο της.

Ερωτεύεται έναν από τους εργάτες του αγροκτήματός της και για χάρη του φτάνει ως τον φόνο του πεθερού της και του συζύγου της. Η Κατερίνα παντρεύεται τον αγαπημένο της, όμως οι φόνοι αποκαλύπτονται και το ζευγάρι συλλαμβάνεται. Στον δρόμο για τη Σιβηρία η Κατερίνα αρπάζεται με μια νέα υποψήφια ερωμένη του συζύγου της και μαζί της παρασύρεται από τα παγωμένα νερά του ποταμού.

«Η Λαίδη Μάκβεθ μάς προτάσσει έναν καθρέφτη. Και κοιταζόμαστε. Η Λαίδη Μάκβεθ είναι το άγριο είδωλό μας, ατίθασο και ελεύθερο. Πώς ζει το κομμάτι του εαυτού μας που αντιστέκεται στους νόμους μέσα σε μια κοινωνία συμβατική και ομοιόμορφη; Το να αγαπάς τους εγκληματίες είναι ένα ρίσκο. Κι εγώ το παίρνω. Αγαπώ την Κατερίνα Ισμαήλοβα. Δεν είναι μόνο ένας χαρακτήρας του Λεσκόφ σε μια όπερα του Σοστακόβιτς, αλλά είναι επίσης και ένα πρόσωπο πάντοτε παρόν, ακόμα και στη δική μας εποχή, και, όντας προσεκτικοί, μπορούμε να το συναντήσουμε. Αγαπώ αυτούς που δεν φοβούνται την ετυμηγορία, τις κυρώσεις της κοινωνίας, τα κόμματα, τις ομάδες, τη συλλογική σκέψη. Τους κοιτάζω που ζουν σε ένα τεντωμένο σύρμα, εύθραυστο ίσως, αλλά δονούμενο και πυρακτωμένο. Τρέμω τη στιγμή που θα πέσουν. Καταλαβαίνω ότι προτιμούν να πεθάνουν από το να καταστρέψουν το όνειρό τους» τονίζει η Φανί Αρντάν.

Ο μαέστρος

Τη μουσική διεύθυνση της παραγωγής υπογράφει ένας από τους πιο σημαντικούς αρχιμουσικούς της νεότερης γενιάς, ο Βασίλης Χριστόπουλος, ενώ τον ρόλο του τίτλου κρατά η διακεκριμένη Ρωσίδα υψίφωνος, με την ιδιαίτερη φωνητική και σκηνική παρουσία, Σβετλάνα Σοζντάτελεβα, η οποία έχει ερμηνεύσει με μεγάλη επιτυχία την Κατερίνα Ισμαήλοβα, μεταξύ άλλων, σε Μόσχα, Οσλο, Ελσίνκι και άλλες πόλεις. Τον ρόλο του Σεργκέι θα ερμηνεύσει ο τενόρος Σεργκέι Σεμισκούρ, σολίστ του θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης. Στον ρόλο του Μπορίς ο διακεκριμένος Ελληνας μπασοβαρύτονος Γιάννης Γιαννίσης. Μαζί τους θα βρίσκονται καταξιωμένοι Ελληνες μονωδοί, όπως οι Γιάννης Χριστόπουλος, Σοφία Κυανίδου, Διονύσης Τσαντίνης και πολλοί ακόμη.

• Info: Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 22 Μαΐου. Ωρα έναρξης: 19.30 (τις Κυριακές στις 18.30).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα