Η μαφία του Κόκκινου Δράκου

Οργιο φοροδιαφυγής σε κινεζικές πιάτσες αποκάλυψαν έλεγχοι σε 12 μεγάλες πόλειςΑπό «μαϊμού» εταιρίες και μεταβιβάσεις επιχειρήσεων μέχρι λογισμικό για να εκδίδουν «μαϊμού» αποδείξεις αποκάλυψαν οι ταυτόχρονοι έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Το όργιο φοροδιαφυγής αποκαλύπτεται την ώρα που σε όλον τον πλανήτη μαίνεται ένας διεθνής εμπορικός πόλεμος για την τεράστια διείσδυση του κινεζικού εμπορίου.

Η πανελλαδική επιχείρηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στα αστικά κέντρα της χώρας έχει το κωδικό όνομα «Κόκκινος Δράκος» και εστιάζει σε επιχειρήσεις εμπορίας ενδυμάτων μαζικής κατανάλωσης, κυρίως κινεζικής προέλευσης, τα οποία διατίθενται σε πολύ χαμηλές τιμές, τις οποίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι νομοταγείς επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου.

Παραβάσεις

Οι έλεγχοι έγιναν ταυτόχρονα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λαμία, στην Αλεξανδρούπολη, στην Πάτρα, την Κόρινθο, στα Ιωάννινα, στην Καλαμάτα, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στον Αγιο Νικόλαο και τη Ρόδο.

Για την επιλογή των προς έλεγχο επιχειρήσεων χρησιμοποιήθηκαν κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, στα οποία -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνονταν η σχετικά χαμηλή δηλούμενη κερδοφορία και η χαμηλή απόδοση ΦΠΑ.

Χαρακτηριστικά, από τους συνολικά 140 στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους, που έγιναν σε μία μόνο μέρα, προέκυψαν:

• Σωρεία παραβάσεων για μη εκδόσεις φορολογικών στοιχείων λιανικής από ενενήντα τρεις επιχειρήσεις. Η παραβατικότητα ξεπέρασε το 66%, καθώς δύο στις τρεις επιχειρήσεις απέφευγαν την έκδοση φορολογικών στοιχείων. Σε μία, μάλιστα, περίπτωση υπήρξε και παρεμπόδιση του ελέγχου.
• Μία περίπτωση με ενδείξεις παραποιημένου λογισμικού έκδοσης φορολογικών στοιχείων.
• Μία περίπτωση κατά την οποία κατασχέθηκαν ψηφιακά αρχεία, καθώς κατά τη διενέργεια του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση εξέδιδε αποδείξεις μόνο για τις συναλλαγές που γίνονταν μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.
• Τρεις περιπτώσεις κατά τις οποίες επιχειρήσεις είχαν κάνει πρόσφατα έναρξη εργασιών με έδρα όπου λειτουργούσαν αντίστοιχες επιχειρήσεις, χωρίς ωστόσο οι τελευταίες να έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών και χωρίς να αποδεικνύεται με νόμιμα παραστατικά ο τρόπος μεταβίβασης των εμπορευμάτων τους στις νεοϊδρυθείσες.

Υπενθυμίζεται ότι καταγγελίες στον ΣΔΟΕ μπορούν να γίνουν με τρεις τρόπους: Ο πρώτος είναι μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1517, ο δεύτερος είναι με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση [email protected] και ο τρίτος είναι με φυσική παρουσία στα γραφεία του Σώματος.

Το 80% με 90% προέρχεται από τηλέφωνα και ηλεκτρονικά μηνύματα. Η μεγάλη πλειονότητα των καταγγελιών είναι ανώνυμες (εκτός εκείνων που γίνονται αυτοπροσώπως, οι οποίες κατά 90% είναι επώνυμες), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανυπόστατες. Φάρσες ή κακόβουλες ενημερώσεις, σύμφωνα με την υπηρεσία, είναι εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα