Τρόικα: Δεν συγκινείται από την προκήρυξη των εκλογών

Ηδη από το βράδυ της Κυριακής υπενθύμισε τις υποχρεώσεις μας και διεμήνυσε ότι πρέπει να τηρηθούν μέχρι κεραίας οι δεσμεύσειςΡεπορτάζ
Γ. Χατζηδημητρίου

Η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών δεν αναστέλλει τις βαριές οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας. Οι δανειστές επαναφέρουν ήδη από το βράδυ της Κυριακής τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, η οποία, όπως διαμηνύουν, πρέπει να τηρήσει μέχρι κεραίας τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας.

Με αυτήν τη λογική, οι δανειστές επιμένουν ότι ο «λογαριασμός» με τα μέτρα ελάφρυνσης και τις προεκλογικές παροχές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να τεθεί κατά προτεραιότητα προς συζήτηση στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου.

Πηγές των Βρυξελλών προειδοποιούν ότι μπροστά στον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού που ελλοχεύει για την Ελλάδα οι δανειστές δεν πρόκειται να κάνουν τα στραβά μάτια ή να προχωρήσουν σε κάποιες εκπτώσεις. Εκβιάζουν δε ευθέως, όπως έγραψε η «δημοκρατία», ότι δεν θα δεχτούν την πρόωρη εξόφληση των τοκογλυφικών δανείων του ΔΝΤ που θα σηματοδοτούσε την εμβληματική απαλλαγή της χώρας από τα νύχια των γερακιών της Ουάσινγκτον. Υπενθυμίζεται ότι το εγχείρημα αφορά την εξόφληση ακριβών δανείων 3,7 δισ. ευρώ που έχουν επιτόκιο 5,19%.

Πιθανολογείται ότι ορισμένοι δανειστές με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα επιχειρήσουν να βραχυκυκλώσουν τις διαδικασίες, καθώς η κυβέρνηση υπολόγισε ουσιαστικά στον δημοσιονομικό χώρο περίπου 200.000.000 ευρώ, τα οποία θα κερδηθούν από την πρόωρη αποπληρωμή αυτών των δανείων.

Στην περίπτωση αυτή, το θέμα της μερικής εξόφλησης του Ταμείου είναι πολύ πιθανό να μην έρθει για συζήτηση στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου, αλλά στην υπουργική σύνοδο του Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση, τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, στη συνεδρίαση του Euro Working Group η ελληνική πλευρά θα βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις των δανειστών και συγκεκριμένα για όσα πρόκειται να συζητηθούν στην υπουργική σύνοδο του Ιουνίου αναφορικά με το ενδεχόμενο ύπαρξης δημοσιονομικού κενού 0,5% του ΑΕΠ ή 900.000.000 ευρώ το 2019 και πάνω από 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. το 2020.

Το κλίμα για τη χώρα στην Ευρώπη αυτήν την εποχή είναι αρνητικό και τον τόνο δίνει ο ESM, τον οποίο η χώρα χρυσοπληρώνει για τα δάνεια που της έδωσε. Μετά τον επικεφαλής του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ, την ανησυχία του για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων στην Ελλάδα, εξαιτίας του πακέτου θετικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επανέλαβε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Ρολφ Στράουχ. «Αν και δεν έχουμε τελική εκτίμηση των μέτρων, αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι, βάσει της προκαταρκτικής μας ανάλυσης, η Ελλάδα δεν θα πετύχει τον συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% με σημαντική διαφορά» πρόβλεψε δυσοίωνα, συμπληρώνοντας πως για το 2020 ο αντίκτυπος είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά αν τα εξαγγελθέντα μέτρα εφαρμοστούν, το θέμα μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Και για να μη μείνει αμφιβολία, επισήμανε ότι από τη σκοπιά του ΕΜΣ τα μέτρα αυτά δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη τόσο σε μεσοπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα