Θράσος: Ρίχνουν τώρα στο προεκλογικό παιχνίδι και τις γερμανικές επανορθώσεις

Ρηματική διακοίνωση προς το Βερολίνο για «πρόσκληση» σε διαπραγματεύσεις

Θυμήθηκε προεκλογικά και τις γερμανικές επανορθώσεις η κυβέρνηση. Πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών πως με τέτοιου είδους τερτίπια θα «αναστήσουν» τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ υποτιμώντας όμως τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών, αφού το πόρισμα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών το κράτησαν στα συρτάρια για αρκετούς μήνες και το ξέθαψαν στις 17 Απριλίου για να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και να λάβει το «πράσινο φως» διακομματικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, ο Ελληνας πρέσβης στο Βερολίνο επέδωσε χθες στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ρηματική διακοίνωση, με την οποία η κυβέρνηση καλεί τη γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία με στόχο την καταβολή των πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Το ερώτημα είναι ποια κυβέρνηση θα πάει σε διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία για ένα τόσο κρίσιμο θέμα λίγο πριν από τις εκλογές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που, όπως φαίνεται, θα είναι απελθούσα; Ή μήπως επιχειρείται η δέσμευση της επόμενης κυβέρνησης; Το δυσάρεστο είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ένα ζήτημα εθνικής σημασίας το εντάσσει στα προεκλογικά παιχνίδια ρισκάροντας μια δυσμενή εξέλιξη.

Οπως σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, «η διπλωματική αυτή ενέργεια έλαβε χώρα σε συνέχεια της σχετικής συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 17 Απριλίου, και σε εκτέλεση της απόφασης που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία, λαμβάνοντας υπ' όψιν το πόρισμα-έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας». Βάσει πορίσματος το ποσό των γερμανικών επανορθώσεων με τους τόκους ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές αξιώσεις αφορούν αποζημιώσεις και επανορθώσεις για ζημίες που υπέστησαν η Ελλάδα και οι πολίτες της κατά τον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, για πολεμικές αποζημιώσεις για τα θύματα και τους απογόνους των θυμάτων της γερμανικής κατοχής, την αποπληρωμή του Κατοχικού Δανείου και την επιστροφή των λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών. Αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση του Βερολίνου.