«Βόμβα» για τη σφαγή στις επικουρικές

Ο Συνήγορος του Πολίτη λέει ότι οι δραματικές μειώσεις το 2016 έχουν γίνει επί πλασματικών ποσώνΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Το «έγκλημα» με τον επανυπολογισμό των επικουρικών το 2016 επιβεβαιώνει με έγγραφο «βόμβα» ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), ζητώντας από το υπ. Εργασίας να ελεγχθούν όλες οι συντάξεις (περίπου 2.550.000 κύριες και 1.200.000 επικουρικές), αφού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του, οι δραματικές μειώσεις έχουν γίνει, παράνομα, επί πλασματικών ποσών! 

Με βάση αυτά τα δεδομένα, όλα δείχνουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ακόμη ένα «μέτωπο» πιθανής επιστροφής αναδρομικών, της τάξης των 5.500 ευρώ για καθέναν από τους δικαιούχους (συνολικά ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 2,2 δισ. ευρώ).

Στην επιστολή του ΣτΠ προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τις διοικήσεις του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, με ημερομηνία 20 Μαΐου 2019, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ενωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), της οποίας επικεφαλής είναι ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, αποκαλύπτεται το «έγκλημα» που έχει συντελεστεί με τις επικουρικές συντάξεις. Συγκεκριμένα, ο Συνήγορος του Πολίτη, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει τα εξής:

«Οι πολίτες αναφέρουν ότι, ενώ η επικουρική σύνταξή τους έχει μειωθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις δραματικά, μετά την εφαρμογή του άρθρου 96 του νόμου 4387/2016 (“ν. Κατρούγκαλου”), για τη μείωση του ν.4093/2012 λαμβάνεται υπόψη το ποσό της επικουρικής σύνταξης, ως είχε πριν τον ν.4387/2016. Αυτό έχει ως συνέπεια η ποσοστιαία μείωση του ν.4093/12 να γίνεται επί συνολικού ποσού σύνταξης που δεν λαμβάνει ο συνταξιούχος, εφόσον το μέρισμα ή η επικουρική σύνταξη που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό αυτού του συνολικού ποσού σύνταξης είναι πλέον μειωμένο. Γίνεται, δηλαδή, ποσοστιαία μείωση επί ενός μη πραγματικά καταβαλλόμενου ποσού»! 

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον ΣτΠ, «είναι απαραίτητο να ελεγχθεί ενδελεχώς από τους φορείς ο τρόπος εφαρμογής των μειώσεων του νόμου 4093/12 στο σύνολο κύριων και επικουρικών συντάξεων, ιδίως μετά την εφαρμογή του νόμου 4387/16 και τις μειώσεις που επέφερε στις επικουρικές συντάξεις και να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες που έχουν ζητηθεί από τον ΕΦΚΑ ώστε να εξασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή του νόμου». Σημειώνεται ότι, αν και ο ΣτΠ έχει στείλει ξανά σχετικές επιστολές προς το υπουργείο Εργασίας, η πολιτική ηγεσία του δεν έχει δώσει καμία απάντηση.

Με την τακτική της πολιτικής «αφωνίας» έχουν αντιμετωπιστεί και οι καταγγελίες του μέλους του ΚΕΠΕΑ / ΓΣΕΕ Κώστα Νικολάου, ο οποίος έχει αναδείξει επανειλημμένα το «έγκλημα» με τις επικουρικές. Ο κ. Νικολάου έχει υποστηρίξει, μάλιστα, ότι οι δικαιούχοι επικουρικών μπορούν να διεκδικήσουν τα αναδρομικά από αυτές τις παράνομες μειώσεις, αναφέροντας: «Ειδικά για τη μεγάλη πλειονότητα των δικαιούχων του τ.ΕΤΕΑΜ, οι αναδρομικές διεκδικήσεις από την 1η Ιουνίου 2016 μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι είναι της τάξης των 5.500 ευρώ».

—-

Τα ντοκουμέντα για τη μεγάλη «κλοπή» με αναλυτικά παραδείγματα

Στην επιστολή του ο ΣτΠ αναφέρει μια σειρά παραδειγμάτων, μέσα από τα οποία προκύπτει ότι οι μειώσεις που υπέστησαν οι επικουρικές το 2016 είναι λανθασμένες -και σε βάρος των δικαιούχων τους-, αφού έγιναν επί πλασματικών ποσών, επί ποσών «φούσκα»! Σύμφωνα με τον Συνήγορο, ενδεικτικές είναι οι εξής περιπτώσεις:

1 Συνταξιούχος του τ.ΙΚΑ αναφέρει ότι μετά τον επανυπολογισμό της επικουρικής με τον νόμο 4387/2016 και τη δραματική μείωσή της (από 605 ευρώ που λάμβανε αρχικά ο δικαιούχος έφτασε στα… 148 ευρώ τον μήνα) η περικοπή του νόμου 4093/2012 γίνεται επί του συνόλου κύριας και επικουρικής σύνταξης, λαμβάνοντας υπόψη το ποσό της επικουρικής που λάμβανε πριν από τη μείωση.

2 Συνταξιούχος του τ.ΙΚΑ έχει παραθέσει στοιχεία βάσει των οποίων, ενώ η συνολικά καταβαλλόμενη σύνταξή του ανέρχεται σήμερα, μετά τις επιμέρους μειώσεις και την αναπροσαρμογή του ν.4387/16, στα 1.874,83 ευρώ, η μείωση του ν.4093/2012 γίνεται σε ποσοστό 15%, αντί του ορθού 10% που αντιστοιχεί στην κλίμακα από 1.500,01 έως 2.000 ευρώ. Από την απάντηση που έλαβε από το υποκατάστημα μισθωτών ΕΦΚΑ προκύπτει ότι για τον υπολογισμό λαμβάνεται υπόψη ποσό επικουρικής σύνταξης πολύ μεγαλύτερο από το καταβαλλόμενο.

3 Συνταξιούχος του Δημοσίου και του τ.ΤΑΔΚΥ αναφέρει ότι μετά τον επανυπολογισμό της επικουρικής του με τον ν.4387/16 και τη σημαντικότατη μείωσή της εξακολουθεί να προστίθεται στην κύρια σύνταξή του το σύνολο των ακαθάριστων ποσών της αρχικής, προ του επανυπολογισμού, επικουρικής του και όχι το πράγματι σημαντικά μειωμένο καταβαλλόμενο ποσό. Αυτό έχει ως συνέπεια η ως άνω μείωση του ν.4093/12 να παραμένει ίδια αντί να μειωθεί (γεγονός άκρως επιβαρυντικό, κατά τον ΣτΠ, για τον ίδιο και αντίθετο προς τον νόμο).

4 Συνταξιούχος του Δημοσίου αναφέρει ότι το ποσό του μερίσματος ΜΤΠΥ που λαμβάνεται υπόψη για την ποσοστιαία μείωση επί του συνολικού ποσού συντάξεων είναι αυτό προ της εφαρμογής του ν.4387/16 και όχι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα (μετά τη μείωση του συγκεκριμένου νόμου).

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα