Πανελλαδικές: Τα μυστικά της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού

Οι αλχημείες Γαβρόγλου μπορεί να οδηγήσουν τους υποψηφίους σε λανθασμένες επιλογές

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Με γρίφο για δυνατούς λύτες μοιάζει το φετινό μηχανογραφικό για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι αλχημείες Γαβρόγλου για την εξαφάνιση των ΤΕΙ μέσα από τη συγχώνευσή τους με πανεπιστημιακά τμήματα ή τη «βάπτισή» τους σε πανεπιστημιακά μπορεί να παγιδεύσει ανύποπτους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, οδηγώντας τους σε λανθασμένες επιλογές. 

Στη διάθεση των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων βρίσκονται από χθες τα μηχανογραφικά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα αναζητήσουν στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου www.minedu.gov.gr, στον σύνδεσμο «ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ». Οι υποψήφιοι δεν μπορούν ακόμα να υποβάλουν το μηχανογραφικό, αλλά μπορούν να το μελετήσουν ώστε να διαπιστώσουν αν έχουν κάνει σωστή επιλογή τμήματος ή σχολής ή αν θέλουν να αλλάξουν κάποια. Μέσα στις επόμενες ημέρες, το υπουργείο Παιδείας θα ενημερώσει σχετικά με το πότε θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή του μηχανογραφικού.

Προσοχή

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι τα μηχανογραφικά είναι διαφορετικά, ανάλογα με την κατηγορία τους. 

Για παράδειγμα, το μηχανογραφικό δελτίο του Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) για φέτος έχει τέσσερα Επιστημονικά Πεδία, για τους υποψηφίους που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕ.Λ. και τους υποψηφίους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταίο έτος συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις το 2018. 

Αντίθετα, το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕ.Λ. 2019 με τα 5 Επιστημονικά Πεδία αφορά μόνο το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, για τους υποψηφίους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2017. 

Παράλληλα, είναι αναρτημένο το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑ.Λ. 2019 για τους υποψηφίους που συμμετέχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. και για τους υποψηφίους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταία έτη συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. το 2017 και το 2018.

Στην «ακτινογραφία», το φετινό μηχανογραφικό είναι διαφορετικό απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, καθώς εκλείπει ο διαχωρισμός των σχολών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μια και όλα τα ΤΕΙ είτε συγχωνεύθηκαν με πανεπιστήμια ή «πανεπιστημιοποιήθηκαν». Συνολικά, το φετινό μηχανογραφικό αριθμεί 418 τμήματα και σχολές σε όλα τα πεδία, και σε αυτό προστέθηκαν και έξι τμήματα της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Τουριστικών Ακαδημιών, καθώς και τα οκτώ προγράμματα των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο υπάρχουν 161 τμήματα, από τα οποία τα 92 είναι αποκλειστικά προσβάσιμα μέσω αυτού και τα άλλα κοινά με άλλα επιστημονικά πεδία (π.χ., Παιδαγωγικά Τμήματα). Στο 2ο Πεδίο υπάρχουν 263 τμήματα, από τα οποία τα 134 είναι αποκλειστικά του 2ου Πεδίου και τα υπόλοιπα προσβάσιμα και από άλλα πεδία. 

Το 3ο Επιστημονικό Πεδίο έχει 167 τμήματα, από τα οποία τα 60 είναι κοινά με τα άλλα πεδία, ενώ στο 4ο Πεδίο, με 185 τμήματα, τα 120 είναι προσβάσιμα μόνο από αυτό το πεδίο.

----

Ο μεγάλος κίνδυνος! 

«Επικίνδυνη» για ανυποψίαστους υποψηφίους είναι η συνύπαρξη παλιών με νέα τμήματα. Από το πρόγραμμα εξαφάνισης των ΤΕΙ διά της «πανεπιστημιοποίησης» προέκυψαν 150 νέα τμήματα, πολλά από αυτά με «εξωτικές» ονομασίες και τίτλους που παραπέμπουν σε αυξημένα επαγγελματικά δικαιώματα. Κάποιος μπορεί να μπερδέψει ένα Τμήμα Μηχανικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που είναι τετραετούς φοίτησης, με Τμήματα Μηχανικών Πολυτεχνικών Σχολών πενταετούς φοίτησης και αντίστοιχων υψηλότερων επαγγελματικών προσόντων. «Αγνωστοι Χ» είναι και 38 τμήματα που έχουν μόνο τίτλο και θα λειτουργήσουν από το 2020.

----

Αυλαία σήμερα για μαθητές των ΕΠΑ.Λ., αύριο για ΓΕ.Λ.

Ανοίγει σήμερα η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων για τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ., ενώ οι υποψήφιοι του γενικού και εσπερινού λυκείου θα μπουν στην εξεταστική μάχη αύριο. Οπως όλα τα χρόνια, έτσι και φέτος, οι υποψήφιοι του γενικού και εσπερινού λυκείου που διαγωνίζονται τις ίδιες ημέρες θα εξεταστούν στα Νέα Ελληνικά, ενώ τις επόμενες ημέρες και έως τις 18 Ιουνίου, οπότε θα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, θα εξεταστούν στα άλλα μαθήματα ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού.

Αύριο οι υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών ΓΕ.Λ. θα εξεταστούν στη Νέα Ελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας. Στις 10 Ιουνίου θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά, τα Μαθηματικά, ανάλογα με την ομάδα Προσανατολισμού. Την Τετάρτη 12 Ιουνίου θα συνεχιστεί η εξέταση στα μαθήματα Ιστορία, Φυσική και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, ενώ την Παρασκευή 14 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε Λατινικά, Χημεία και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Το βασικό εξεταστικό σκέλος θα ολοκληρωθεί στις 18 Ιουνίου με τη Βιολογία Θετικών Σπουδών Γενικής Παιδείας. 

Οι περίπου 100.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 78.335 θέσεις στις σχολές, στα τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Τμημάτων των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο αριθμός εισακτέων είναι αυξημένος κατά 3.643 σε σχέση με τον αριθμό εισακτέων του 2018, που ήταν 74.692. Στα νέα τμήματα που δημιουργήθηκαν στα ανώτατα ιδρύματα ο συνολικός αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 ανέρχεται σε 25.123.