«Νάρκη» των δανειστών με αφορολόγητο, πλεόνασμα

Υπάρχει κίνδυνος να σκάσει στην επόμενη κυβέρνηση η αναστολή των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους μας από τον ESMΡεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Σε δύο μέτωπα εκδηλώνεται η πίεση των δανειστών, οι οποίοι βάζουν από τώρα δύσκολα για την επόμενη κυβέρνηση, προετοιμάζοντας το έδαφος, εάν χρειαστεί, για νέα μνημονιακά μέτρα. Τα τελεσίγραφα που φτάνουν στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο αφορούν το αφορολόγητο που ψηφίστηκε μονομερώς λίγο προτού κλείσει η Βουλή, καθώς και τον κίνδυνο να πέσει δραματικά έξω ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Εάν οι υπολογισμοί των δανειστών για δημοσιονομικό κόστος 4,4-5,5 δισ. ευρώ τη διετία 2019-220 από τις παροχές Τσίπρα επιβεβαιωθούν, τότε η μείωση στο αφορολόγητο, για την οποία θα έπρεπε να προηγηθεί σχετική έγκριση του Eurogroup, όπως ακριβώς συνέβη με τις συντάξεις, καθώς και νέα μέτρα λιτότητας θα μπουν πάλι με τη φθινοπωρινή αξιολόγηση στο τραπέζι. 

Αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι της Ν.Δ. θα αντιμετωπίσει με το «καλημέρα» ένα ισχυρό πεδίο τριβής, καθώς συμφωνεί με τη διατήρηση του αφορολογήτου και τη μείωση των πλεονασμάτων. Συμμετρικά, εκδηλώνεται και η πίεση του Βερολίνου, το οποίο απαιτεί συνέχιση των περιοριστικών πολιτικών και της λιτότητας που θα διασφαλίζει το πλεόνασμα, απειλώντας ανοιχτά ότι έχει τη δυνατότητα να «συμμορφώσει» την Ελλάδα.

«Προειδοποίηση»

Η άκαμπτη γερμανική πλευρά διαμηνύει ότι, σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού, θα ανασταλούν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκαν τον Ιούνιο του 2018 από τον ESM. 

Πρόκειται συνοπτικά για:

• την κατάργηση από το 2018 του επιβαρυντικού επιτοκίου που σχετίζεται με τα δάνεια του δεύτερου ελληνικού προγράμματος,

• τη χρήση από τον ESM των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα του 2014 και τη σταδιακή επιστροφή τους στην Ελλάδα, ώστε να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη χρηματοδότηση άλλων συμφωνηθέντων επενδύσεων, 

• την παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια και την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10 χρόνια.

Η ψήφιση του αφορολογήτου, εξάλλου, η οποία μόνο για το 2020 θα προκαλέσει «τρύπα» 466.000.000 ευρώ, ακυρώνει τα αντίμετρα και συγκεκριμένα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, τη μείωση του πρώτου συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, αλλά και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα