Τα παιδιά του Τόκα τιμούν τη μνήμη του!

Ο Κώστας, ο Αγγελος και η Χαρά έφτιαξαν ένα συγκινητικό βίντεο με αδημοσίευτο υλικό από το οικογενειακό αρχείο τουςΜε με αφορμή τη συμπλήρωση 65 ετών από τη γέννηση του Μάριου Τόκα (8/6), τα τρία παιδιά του, Κώστας, Αγγελος και Χαρά, έφτιαξαν ένα συγκινητικό βίντεο με αδημοσίευτο υλικό από το οικογενειακό αρχείο τους για να τιμήσουν τη μνήμη του πατέρα τους, στο οποίο περιλαμβάνονται φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο, που δημοσιεύονται πρώτη φορά. 

Οπως τονίζουν τα τρία παιδιά, σκοπός τους είναι «η διατήρηση της μνήμης και του έργου του πατέρα μας» και παράκλησή τους είναι η προβολή του βίντεο από τα ΜΜΕ, τις ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως. 

Ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1954 στη Λεμεσό, όπου έζησε τα παιδικά και τα εφηβικά χρόνια του. Βίωσε όλη την αγριότητα του «Αττίλα», καθώς η τουρκική εισβολή του 1974 τον βρήκε να υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του. Οπως ο ίδιος συνήθιζε να λέει, η περίοδος εκείνη τον σημάδεψε βαθιά και έγινε πηγή έμπνευσης για κάποια από τα έργα του. Στην ελληνική δισκογραφία εμφανίζεται πρώτη φορά το 1978 και ο πρώτος δίσκος του με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά είχε τίτλο «Τα τραγούδια της παρέας». Ακολούθησαν συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού.

Πολιτικοποιημένος

Βαθύτατα πολιτικοποιημένος, αφιέρωσε μεγάλο μέρος του μουσικού έργου του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύπρο, και στους αγώνες του κυπριακού λαού για ανεξαρτησία και ελευθερία. 

Σταθμός στη μουσική διαδρομή του υπήρξε η γνωριμία του με τον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο, ο οποίος του εμπιστεύθηκε 12 ανέκδοτα ποιήματά του που κυκλοφόρησαν μελοποιημένα το 1981 με γενικό τίτλο «Πικραμένη μου γενιά». Το 1996 ο Μάριος Τόκας επισκέπτεται το Αγιον Ορος και εκεί, συγκλονισμένος από τα χειρόγραφα του μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη που βρήκε και μελέτησε, έγραψε το συμφωνικό έργο «Θεογεννήτωρ Μαρία». 

Στις 8 Μαρτίου του 2001 τιμήθηκε από τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς στην Πατρίδα, που αποτελεί την ύψιστη τιμή της κυπριακής Πολιτείας.

Ο Μάριος Τόκας έφυγε από τη ζωή ξημερώματα του Πάσχα στις 27 Απριλίου του 2008 νικημένος από τον καρκίνο. 

Αφησε πίσω ένα πλούσιο έργο αλλά και ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην ελληνική μουσική, ενώ δεν είχε προλάβει να εκδώσει έργα του που αγάπησε πολύ και βρίσκονται σε παρτιτούρες και ηχογραφήματα, προίκα και κληρονομιά των παιδιών του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα