Αγριες προκλήσεις με παραβιάσεις και κατασκοπία!

Τα ειδικά αεροσκάφη CN-235 του Ερντογάν σουλατσάρουν στο Αιγαίο, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας«Σουρωτήρι» έκαναν το Αιγαίο χθες τα τουρκικά αεροσκάφη. Προχώρησαν σε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και πτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο η άσκηση «Καταιγίδα», την οποία διεξάγει το Πολεμικό Ναυτικό σε συνεργασία με τους άλλους δύο κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Το γεγονός ότι εισήλθαν στο FIR Αθηνών και πολλά τουρκικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 προσδίδει στην αυξημένη προκλητικότητα διάσταση κατασκόπευσης των κινήσεων των ελληνικών πλοίων.

Συγκεκριμένα, τουρκικά μαχητικά, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ελικόπτερα πραγματοποίησαν συνολικά 99 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε ολόκληρο το Αιγαίο. Οι 46 παραβιάσεις έγιναν από έξι οπλισμένα F-16, ενώ οι υπόλοιπες 53 από αεροσκάφη CN-235. Καταγράφηκαν επίσης 18 παραβάσεις του FIR Αθηνών, όπως και μία εμπλοκή μεταξύ τουρκικών και ελληνικών μαχητικών.

Η αυξημένη τουρκική δραστηριότητα στον αέρα του Αιγαίου ολοκληρώθηκε με συνολικά πέντε πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Η πρώτη έγινε νωρίς το πρωί, στις 9.34, όταν ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από την Κίναρο, σε ύψος 27.000 ποδών. Οι Τούρκοι επανήλθαν το απόγευμα και κατέγραψαν διαδοχικά τέσσερις υπερπτήσεις. Στις 18.05 πάνω από το Φαρμακονήσι, σε ύψος 24.000 ποδών, στις 18.11 πάνω από τους Αρκιούς, στα 22.000 πόδια και στις 18.18 και πάλι πάνω από το Φαρμακονήσι, στα 24.500 πόδια. Ενα δεύτερο τουρκικό F-16 του ίδιου σχηματισμού πραγματοποίησε στις 18.11 υπερπτήση πάνω από τους Λειψούς, στα 22.000 πόδια.

Η παραβατικότητα της Αγκυρας στο Αιγαίο προκαλεί προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η οποία συσχετίζει αυτή τη νευρικότητα με τα χαστούκια που τρώει η Τουρκία. Ενα από αυτά στρατιωτικές πηγές θεωρούν πως είναι και η απαγόρευση της εκπαίδευσης με F-35 των Τούρκων πιλότων στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, επανέρχεται και πάλι το σενάριο η Ελλάδα να αποκτήσει τα μαχητικά 5ης γενιάς. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο επικεφαλής του γραφείου του Πενταγώνου για τα F-35, αντιναύαρχος Mathias Winter δήλωσε ότι οι Ελλάδα, Σιγκαπούρη, Ρουμανία, Ισπανία και Πολωνία περιλαμβάνονται στους μελλοντικούς πιθανούς αγοραστές του αεροσκάφους. Ενδιαφέρον για τα εν λόγω μαχητικά έχουν εκδηλώσει επίσης η Φινλανδία, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σημειώνεται πως ανοιχτό έχει αφήσει το ενδεχόμενο απόκτησης των F-35 πριν από μερικές εβδομάδες και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα