Κρυφό υπερόπλο της Τουρκίας

 Κατασκεύασε «φονικό» όχημα που καταστρέφει στόχους με λέιζερ
Και νέες προκλήσεις γύρω από το Καστελόριζο. Πέντε Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά

Η Θέση μας: Οι λαλίστατοι κύριοι υπουργοί

Ούτε μία ούτε δύο ούτε τρεις… αλλά πέντε ολόκληρες NAVTEX εξέδωσαν οι Τούρκοι για στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε θαλάσσιες περιοχές νότια του Καστελόριζου μέχρι και την κυπριακή ΑΟΖ!

Με τη «βροχή» από τις τουρκικές NAVTEX, η ισχύς των οποίων ξεκινά από σήμερα 19 Αυγούστου και διαρκεί ως την Παρασκευή 23 Αυγούστου, η Αγκυρα ουσιαστικά «αποκόπτει» την Κύπρο για ένα 48ωρο!

Συγκεκριμένα: Με τη NAVTEX 0902/19 δεσμεύεται μεγάλη περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου και νοτιοανατολικά του συμπλέγματος του Καστελόριζου για «ναυτική εκπαίδευση» στις 21 και 22 τις Αυγούστου.

Με τη NAVTEX 0901/19 δεσμεύεται περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις 20 Αυγούστου.

Με τη NAVTEX 0900/19 δεσμεύεται περιοχή δυτικά της Πάφου για άσκηση στις 19 Αυγούστου, ενώ με τη NAVTEX 0899/19 δεσμεύεται περιοχή βορειοδυτικά του Ακάμα για ασκήσεις στις 22-23 Αυγούστου.

Για την 20ή Αυγούστου έχει δεσμευτεί περιοχή για ασκήσεις δυτικά των προηγούμενων δεσμεύσεων και κοντά στο όριο των υφαλοκρηπίδων Ελλάδας και Κύπρου με τη NAVTEX 0898/19.

Σημειώνεται δε ότι με τις παλιότερες NAVTEX 0877/19 και 0878/19 δεσμεύεται για ασκήσεις περιοχή νότια της Λεμεσού για το διάστημα 19, 22, 25, 27 και 29 Αυγούστου.

Οπως προκύπτει από τις NAVTEX που εκδόθηκαν την Παρασκευή, η Τουρκία ουσιαστικά επιλέγει να δεσμεύσει για ασκήσεις περιοχές που είτε αφορούν σημεία της κυπριακής και ελληνικής υφαλοκρηπίδας που αμφισβητεί είτε περιοχές για τις οποίες ήδη η Κύπρος έχει εκδώσει άδειες σε ξένες εταιρίες για έρευνες.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και η ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου ουσιαστικά θέτει τις δύο χώρες σε κλοιό τουρκικών στρατιωτικών ασκήσεων αυτή την εβδομάδα.

Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις κινήσεις της Αγκυρας.

Στην πραγματικότητα η Ελλάδα βρίσκεται σε επιφυλακή και περιμένει να δει την εκδήλωση των τουρκικών προθέσεων και αν επιβεβαιωθούν ή όχι οι πληροφορίες που υπήρχαν για αποστολή του δεύτερου τουρκικού ερευνητικού σκάφους «MTA Oruc Reis» σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια του Καστελόριζου για έρευνες.

Σε περίπτωση που η Τουρκία κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, θα προκληθεί πολύ πιο σοβαρή κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Το βέβαιο είναι ότι ακόμα και αν αυτό το σενάριο δεν προχωρήσει άμεσα η Αγκυρα έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να προχωρήσει σταθερά στον σχεδιασμό της, που είναι η επιβολή τετελεσμένων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι οι κινήσεις της Τουρκίας σε αυτό το πεδίο στοχεύουν στους υδρογονάνθρακες. 

Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίζ Ντονμέζ ανάρτησε φωτογραφίες από τα τουρκικά γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Φατίχ» καθώς και από το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» και δήλωσε προκλητικότατα: «η ανατολική Μεσόγειος είναι θέμα της Τουρκίας. Ημασταν εδώ χθες, είμαστε εδώ σήμερα, θα είμαστε εδώ αύριο».

Το δοκίμασαν με επιτυχία στη Λιβύη, καταρρίπτοντας ένα κινεζικό drone

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Aνησυχητικά άλματα κάνει η στρατιωτική βιομηχανία της Τουρκίας, αφού, όπως αποκάλυψε η στρατιωτική ιστοσελίδα Army Recognition, στις 4 Αυγούστου τουρκικό λέιζερ μάχης από όχημα κατέστρεψε για πρώτη φορά στόχο επί του πεδίου. 

Το περιστατικό με το τουρκικό υπερόπλο συνέβη στη Λιβύη και πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, όμως καθιστά σαφές πως η Αγκυρα έχει βρει ιδανική ευκαιρία να δοκιμάζει στην εμπόλεμη χώρα όπλα τελευταίας τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά σε πραγματικό πεδίο μάχης τεχνολογία όπλων λέιζερ και κατέρριψαν drone κινεζικής κατασκευής, το Wing Loong II της CAIG, το οποίο διαθέτει αντοχή περίπου 20 ωρών και λειτουργική εμβέλεια μέχρι 4.000 χιλιόμετρα.

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, που αντιμάχεται την επισήμως αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, υποστηριζόμενος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), χρησιμοποιεί τα κινεζικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να πλήξει στόχους στη Λιβύη, ενώ συνήθως δεν εκτελούν μόνο αποστολές αναγνώρισης, αλλά είναι και οπλισμένα με αντιαρματικά βλήματα.

«Η Τουρκία, η οποία επιδιώκει την επίτευξη στρατιωτικής υπεροχής στην περιοχή, καθώς και την απόκτηση ποιοτικών πλεονεκτημάτων σε σχέση με την Ελλάδα, τη Ρωσία και το Ισραήλ, έχει επενδύσει σοβαρά σε καινοτόμα οπλικά συστήματα» γράφει η ιστοσελίδα, προσθέτοντας ωστόσο πως οι δυνατότητες του τουρκικού λέιζερ είναι σαφώς υποβαθμισμένες σε σχέση με τα ρωσικά και τα αμερικανικά.

Ωστόσο, το γεγονός πως η Τουρκία διαθέτει πλέον μια τέτοια τεχνολογία λέει πολλά για την ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας της. Οι σχετικές δοκιμές, άλλωστε, έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2010, όταν η τουρκική εταιρία Savtag παρουσίασε πειραματικά δείγματα συστημάτων λέιζερ, διαφορετικής χωρητικότητας.

Τα συστήματα δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με το Tubitak, ένα κρατικό ερευνητικό ίδρυμα, και το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε με 450.000.000 δολάρια μόνο για το 2015, ποσό εντυπωσιακό για μια χώρα που έχει πρόσβαση σε όλη τη δυτική τεχνολογία.

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα