(Έμμεση) επιβεβαίωση Πέτσα για παραβίαση των «Πρεσπών»

Τα ερωτήματα για το σχέδιο της Ε.Ε. να εντάξει «πακέτο» Σκόπια και ΑλβανίαAίσθηση προκάλεσε το χτεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «δημοκρατίας» για τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά των Σκοπίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απέφυγε να διαψεύσει το σχετικό ρεπορτάζ, καθώς κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών κλήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν παραβιάζεται η Συμφωνία των Πρεσπών από τα Σκόπια και απάντησε χαρακτηριστικά:

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω. Θα υπάρξει ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών».

Παρότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν εξέδωσε έως αργά χθες το βράδυ κάποια ανακοίνωση, διπλωματικές πηγές επιβεβαίωναν πως υπάρχουν παραβιάσεις και καθυστερήσεις στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάτι άλλωστε που έχει επισημάνει και ο Νίκος Δένδιας.

Συγκεκριμένα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είχε επιστήσει την προσοχή στον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, ενώ μόλις προ ημερών είχε παραδεχτεί δημοσίως ότι διακρίνει «αντιστάσεις» από τη γειτονική χώρα, τονίζοντας ότι «τα Σκόπια πρέπει να υποχρεωθούν να εφαρμόσουν τη Συμφωνία».

Μάλιστα, στις ίδιες εκείνες δηλώσεις ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έδειξε ότι αμφιβάλλει για τις πραγματικές προθέσεις των Σκοπιανών, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Ντιμιτρόφ ότι θα τηρηθεί η συμφωνία. «Αυτό είναι κάτι που παρατηρούμε και θέλουμε να το δούμε» είχε σημειώσει ο κ. Δένδιας.

Συμφωνία

Την ίδια ώρα, ερωτήματα προκαλεί η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που άφησε να διαφανεί ότι η Ελλάδα θα συμφωνήσει στην ένταξη-πακέτο Αλβανίας και Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς γα το αν θα διαχωριστεί η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων και της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απάντησε: «Από τις συζητήσεις στην Ευρώπη αυτό που έχουμε αποκομίσει -και αυτό που βλέπουμε κι εμείς και η δική μας θέση- είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός».

Η θέση αυτή της κυβέρνησης εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, καθώς με ανοιχτά ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας αδυνατίζει η δυνατότητα διαπραγμάτευσης και παρέμβασης της χώρας μας για την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας, τα δικαιώματα της οποίας παραβιάζονται συστηματικά από τα Τίρανα.

Ταυτόχρονα, αν το ευρωπαϊκό διαβατήριο της Αλβανίας μπει στο πακέτο των δυτικών Βαλκανίων, δυσκολεύει η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Παράλληλα, η «ομαδική» ενταξιακή διαπραγμάτευση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργεί προσκόμματα -αν δεν υπονομεύει ευθέως- στη δυνατότητα άσκησης βέτο από τη μεριά της Ελλάδας στα Σκόπια, όπως έχει δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον βαθμό που η κυβέρνηση Ζάεφ παραβιάζει όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Υπό μία έννοια, βέβαια, η ενταξιακή διαπραγμάτευση-πακέτο για Αλβανία και Σκόπια θα μπορούσε να καθυστερήσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν ένταξη-πακέτο Αλβανίας και Σκοπίων μάλλον δεν επιτρέπει αισιόδοξες σκέψεις… Στα τέλη Οκτωβρίου θα διαφανεί τι μέλλει γενέσθαι.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα