Η αγορά απορροφά (για την ώρα) την αύξηση στα καύσιμα

Σταθερή χθες η τιμή στα πρατήρια. Ανατιμήσεις μόνο εφόσον η κρίση κρατήσει για καιρό, διαμηνύει η κυβέρνησηΚαθησυχαστικοί -για την ώρα- εμφανίστηκαν οι αρμόδιοι υφυπουργοί Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς και Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, αλλά και οι εκπρόσωποι του κλάδου πετρελαιοειδών για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα από την κρίση στη Σαουδική Αραβία και την αγορά καυσίμων.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η αύξηση του 1 λεπτού ανά λίτρο στην αμόλυβδη, που καταγράφεται στις τιμές διυλιστηρίου, δεν έχει μετακυλισθεί μέχρι στιγμής στην κατανάλωση. Επίσης, σημαντικές και μόνιμες επιπτώσεις θα υπάρξουν μόνο αν υπάρξει διαρκής ανοδική πορεία των διεθνών τιμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης παρέμεινε χθες σταθερή στο 1,589 ευρώ το λίτρο, όσο ήταν και την περασμένη Παρασκευή.

Οι τιμές διυλιστηρίου στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κοντά στο 1 λεπτό το λίτρο, διαφορά η οποία αναμένεται να μετακυλισθεί στις τιμές αντλίας, αλλά κυμαίνεται ωστόσο στις συνήθεις διακυμάνσεις της αγοράς.

Σημειώνεται ότι οι τιμές διυλιστηρίου διαμορφώνονται καθημερινά με βάση την εξέλιξη των διεθνών τιμών των προϊόντων (βενζίνη, ντίζελ κ.λπ.) και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου των προηγούμενων πέντε ημερών.

Συνεπώς, αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι οι επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά θα φανούν τις επόμενες 1-2 ημέρες και θα εξαρτηθούν βέβαια από το κατά πόσο οι διεθνείς τιμές θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά ή όχι.

Ισχυρισμοί

Πάντως οι εκπρόσωποι της αγοράς που συμμετείχαν σε χθεσινή σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά, με συμμετοχή και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, υποστήριξαν πως απορροφούν τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου.

Ο κ. Θωμάς δήλωσε μετά τη χθεσινή σύσκεψη πως «δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, καθώς πολλά πρατήρια απορρόφησαν την αύξηση του 1 και 1,5 λεπτού το λίτρο».

Κατά τον υφυπουργό Ενέργειας δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και για τα αποθέματα ασφαλείας των διυλιστηρίων, τα οποία είναι ευέλικτα και αγοράζουν από πολλές χώρες πετρέλαιο».

Ο Γ. Θωμάς υποστήριξε πως για να υπάρξουν ευρύτερες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία «πρέπει να διαρκέσει η κρίση για πάρα πολύ καιρό», ενώ επισήμανε πως σήμερα οι διεθνείς τιμές αργού είναι χαμηλότερες από τον περασμένο Απρίλιο και Μάρτιο.

Ο κ. Παπαθανάσης πρόσθεσε πως «διεξάγονται αυτή τη στιγμή έλεγχοι στην αγορά καυσίμων, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί κανένα σημείο κερδοσκοπίας». Προς το παρόν, όπως είπε, οι αναμενόμενες -έξωθεν- αυξήσεις από 3 έως 3,5 λεπτά ανά λίτρο απορροφούνται από τις εταιρίες του κλάδου.

Ψυχραιμία συνέστησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας Γιάννης Αληγιζάκης, που θεωρεί πως, ακόμα και αν υπάρξουν μικρές αυξήσεις, θα είναι διαχειρίσιμες.

Αλλά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Μιχ. Κιούσης είπε πως οι τιμές χονδρικής ενισχύθηκαν κατά 1 λεπτό το λίτρο, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό των πρατηριούχων απορρόφησε την αύξηση.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η αγορά κινείται σε φυσιολογικούς ρυθμούς και δεν παρατηρούνται αποκλίνουσες τιμές σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Ωστόσο οι καταναλωτές που τυχόν παρατηρήσουν φαινόμενα παραπλάνησης μπορούν να απευθύνονται στο 1520 και στο e-mail [email protected].

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα