Ο δρόμος του μεταξιού γίνεται… λεωφόρος!

Ιδανικό κλίμα και πολλές μπίζνες κατά την επίσκεψη Τζινπίνγκ στην Ελλάδα! Τι είπε με Παυλόπουλο και ΜητσοτάκηΗ σύσφιγξη των δεσμών μεταξύ Κίνας και Ελλάδας επιβεβαιώθηκε στις χθεσινές επαφές του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα. Το πρωί ο υψηλός προσκεκλημένος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για εμβληματική αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «οι Έλληνες ανοίγουμε τον δρόμο στην Κίνα για να συναντήσει, υπό όρους ειρηνικής συνεργασίας και δημιουργίας, τα κράτη και τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε, υπό όρους πλήρους σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, να διαδραματίσουμε τον ρόλο που αναλογεί, αμοιβαίως, στην Ελλάδα και την Κίνα». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έκανε λόγο για συνεργασία δύο μεγάλων πολιτισμών και όχι μόνο για συνεργασία δύο χωρών. Τόνισε ότι έχει μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον της συνεργασίας Κίνας – Ελλάδας, σημειώνοντας πως και οι δύο χώρες είναι υπερήφανες για την πολιτιστική κληρονομιά τους και αγωνίστηκαν σκληρά για να οικοδομήσουν μια σύγχρονη χώρα. Επικαλούμενος τη φράση του Ηρακλείτου «τα πάντα ρει», ο Κινέζος πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο κόσμος γνωρίζει μία αλλαγή στην εποχή μας που δεν έχει γνωρίσει για αιώνες.

Στη συνέχεια ο Κινέζος πρόεδρος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «η παρουσία μου στη Σανγκάη αλλά και η δική σας στην Ελλάδα σηματοδοτούν νέα εποχή στις σχέσεις μας», ενώ χαρακτήρισε την Κίνα όχι απλώς μεγάλη δύναμη, αλλά μια χώρα που κατέκτησε πρωταγωνιστικό γεωστρατηγικό και οικονομικοπολιτικό ρόλο. Μάλιστα, μετά την υπογραφή των 16 συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας σχολίασε ότι «ο δρόμος που ανοίγουμε σύντομα θα γίνει λεωφόρος».

«Μια ψυχή σε δύο σώματα»

Ο Σι Τζινπίνγκ, ανταπαντώντας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Κομφούκιος είπε ότι η αρετή έχει πάντα γείτονες και ο Αριστοτέλης είπε ότι ο πραγματικός φίλος είναι αυτός που είναι μια ψυχή σε δύο σώματα. Αυτά ενώνουν τις χώρες μας. Ιστορία, ανοιχτό μυαλό, εμπιστοσύνη, ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε προς το μέλλον».

Το βράδυ ο Κινέζος πρόεδρος παρακάθησε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι «οι πραγματικοί πολιτισμοί δεν συγκρούονται, αλλ’ εκ καταγωγής είναι προορισμένοι να υπηρετούν τον άνθρωπο και την ειρήνη, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας και γκρεμίζοντας τα τείχη των διαχωρισμών».

Οι 16 συμφωνίες που φέρνουν «πιο κοντά» Αθήνα και Πεκίνο

Δεκαέξι συμφωνίες υπογράφτηκαν μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, είναι οι εξής:

1) Συνθήκη για έκδοση καταζητουμένων,

2) κατάλογος βασικών έργων εντός του πλαισίου συνεργασίας 2020-2022,

3) μνημόνιο κατανόησης για την προώθηση της αμφίδρομης επενδυτικής συνεργασίας,

4) πρωτόκολλο για την εξαγωγή σαφράν,

5) πρωτόκολλο για την εξαγωγή καρπών ακτινιδίων από την Ελλάδα στην Κίνα,

6) μνημόνιο συνεργασίας σε ραδιοτηλεοπτικά, ηλεκτρονικά και οπτικοακουστικά μέσα,

7) μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία στον τομέα του αθλητισμού μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Κινεζικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες,

8) μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των αεροπορικών Αρχών των δύο χωρών,

9) συμφωνία για εγκαθίδρυση του Κέντρου Κινεζικών Σπουδών μεταξύ της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών και του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη»,

10) συμφωνία μεταξύ του Ινστιτούτου «Κομφούκιος» της Κίνας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας της Ελλάδας για εγκαθίδρυση παραρτήματος του πρώτου στο δεύτερο,

11) μνημόνιο κατανόησης για επιτυχή υλοποίηση του master plan της COSCO στον Πειραιά,

12) ανακοίνωση για την ίδρυση υποκαταστήματος της Bank of China στην Αθήνα,

13) ανακοίνωση για την ίδρυση γραφείου αντιπροσωπίας της Τράπεζας Βιομηχανίας και Εμπορίου της Κίνας στην Αθήνα,

14) συμφωνία για εκδήλωση ενδιαφέροντος στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη,

15) συμφωνία συνεργασίας για τη δημιουργία του έργου MINOS 50MW στην Κρήτη και

16) δέσμη συμβάσεων χρηματοδότησης για την κατασκευή έργων στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο επισκέφθηκαν χθες το απόγευμα οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Σι Τζινπίνγκ, συνοδευόμενοι από πολυμελείς αντιπροσωπίες. 

Μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό στην COSCO βρέθηκε και η σύζυγός του Μαρέβα Μητσοτάκη – Γκραμπόφσκι.

Γεύμα κάτω από την Ακρόπολη με γαρίδες, λαβράκι, ανθότυρο και σαφράν

Στο εστιατόριο «Διόνυσος», απέναντι από την Ακρόπολη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ βρίσκοντας την ευκαιρία να αναφερθεί στην ανάγκη επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Θα έχετε την ευκαιρία αύριο (σήμερα) να επισκεφτείτε το Μουσείο της Ακρόπολης για να διαπιστώσετε και ο ίδιος πόσο σημαντικό και δίκαιο είναι το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Οπως θα δείτε, τα μισά Γλυπτά είναι στο Μουσείο της Ακρόπολης και για τα άλλα μισά θα δείτε ομοιώματά τους, γιατί τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την ελληνική κυβέρνηση στο γεύμα παραβρέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού. Επίσης παρέστησαν η επικεφαλής της επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, οι εφοπλιστές Γιώργος Προκοπίου, Μελίνα Τραυλού και Πάνος Λασκαρίδης, καθώς και οι επιχειρηματίες Μιχάλης Λεμπιδάκης και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

Το μενού στο επίσημο γεύμα περιλάμβανε κριθαρότο με γαρίδες, με φρέσκια ντομάτα και σαφράν, σαλάτα με μπέιμπι ρόκα και λιαστές ντομάτες, ανθότυρο και βινεγκρέτ παπαρουνόσπορου, φιλέτο λαβράκι με πουρέ σέλινου και σπαγκέτι λαχανικών, τάρτα λεμόνι με μαρέγκα και καφέ.

Μήνυμα δέσμευσης στο Διεθνές Δίκαιο

Εξόχως σημαντικά στοιχεία, ακόμη και για τα εθνικά ζητήματα, πέραν όλων των άλλων, περιλαμβάνει η Κοινή Διακήρυξη την οποία υπέγραψαν για την ενίσχυση της ολοκληρωμένης στρατηγικής συνεργασίας η Ελληνική Δημοκρατία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Το πρώτο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα και η Κίνα συμφωνούν και αποδίδουν μεγάλη σημασία στη βιώσιμη θαλάσσια ανάπτυξη και ταυτόχρονα δηλώνουν πρόθυμες να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τις συνεργασίες στον θαλάσσιο τομέα και να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Το ζήτημα αυτό αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς «πατάνε» στον σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας για να απαντήσουν στις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους από την Τουρκία, η οποία δεν

το αναγνωρίζει και το καταπατά. Οι πολιτικοί αρχηγοί επικαλούνται συνεχώς το UNCLOS, όπως άλλωστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Επίσης, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι πως οι δύο χώρες, όπως αναφέρεται στην Κοινή Διακήρυξη, επαναβεβαίωσαν τον σεβασμό τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα αμφοτέρων, καθώς και την αμοιβαία κατανόηση και στήριξη για θέματα που αφορούν θεμελιώδη συμφέροντα και βασικές ανησυχίες εκάστου μέρους. «Η Ελλάδα επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της στην αρχή της “μίας Κίνας”, τον σεβασμό της για την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, καθώς και τη στήριξή της για το ενιαίο της Κίνας. Η Κίνα αναγνώρισε τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια». 

Είναι σημαντικό σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και κυριαρχικών δικαιωμάτων η Ελλάδα να έχει τη στήριξη του πανίσχυρου… δράκου.

{{-PCOUNT-}}42{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα