Ηλεκτρονικός «κίνδυνος» για τα νήπια

Παιδιά προσχολικής ηλικίας που περνούν ώρες μπροστά σε συσκευές με οθόνη εμφανίζουν δομικές αλλαγές στον εγκέφαλοΑμερικανική έρευνα έρχεται να ενισχύσει τους φόβους μας αναφορικά με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων με οθόνη από παιδιά προσχολικής ηλικίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του νοσοκομείου παίδων του Σινσινάτι στο Οχάιο, οι οποίοι διεξήγαγαν την έρευνα, τα μικρά παιδιά που χρησιμοποιούν τέτοιες συσκευές παρουσιάζουν δομικές αλλαγές στον εγκέφαλό τους. 

Ειδικότερα, η μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που περνούν πολλή ώρα μπροστά σε οθόνες παρουσιάζουν ελαττωμένη δομική ακεραιότητα της λευκής ουσίας του εγκεφάλου στις περιοχές εκείνες που ελέγχουν τη γλώσσα και τις ικανότητες ανάγνωσης και γραφής. «Η έρευνα αυτή φέρνει στην επιφάνεια ερωτήματα σχετικά με το αν σε ορισμένες περιστάσεις η χρήση αυτών των ηλεκτρονικών μέσων που διαθέτουν οθόνες μπορεί να προκαλεί ανεπαρκή διέγερση του εγκεφάλου σε μια ηλικία κατά την οποία ο εγκέφαλος βρίσκεται σε υπό ταχεία διαμόρφωση» τόνισε ο Τζον Χιούτον, διευθυντής στο Reading & Literacy Discovery Center του νοσοκομείου παίδων στο Σινσινάτι.

«Δεδομένου ότι δεν μπορούμε ακόμα να καθορίσουμε αν ο χρόνος που ξοδεύουν τα παιδιά μπροστά σε οθόνες προκαλεί αυτές τις δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο ή αν αυτός συνδέεται μακροπρόθεσμα με νευροαναπτυξιακά προβλήματα, γίνεται φανερή η ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω ερευνών, προκειμένου να προσδιοριστούν τα κατάλληλα όρια στη χρήση της τεχνολογίας» πρόσθεσε. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες εκτίμησαν τον χρόνο που μπορούν να περνούν τα παιδιά μπροστά σε οθόνες με βάση τις προτάσεις της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας. Μεταξύ άλλων, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συστήνει:

• Για τα παιδιά κάτω των 18 μηνών, την πλήρη αποφυγή χρήσης μέσων που περιλαμβάνουν οθόνες, εξαιρουμένων των βιντεοκλήσεων.

• Για τα παιδιά 18 έως 24 μηνών, η χρήση θα πρέπει να γίνεται μαζί με τους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να εξηγούν στα παιδιά τους τι βλέπουν και να επιλέγουν προγράμματα υψηλής ποιότητας.

• Για τα παιδιά δύο έως πέντε ετών, το όριο χρήσης μέσων που διαθέτουν οθόνη είναι μία ώρα την ημέρα και αφορά μόνο υψηλής ποιότητας προγράμματα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα