Οργή για την αναγνώριση των εβραϊκών οικισμών!

Ντόμινο οι αντιδράσεις σε ΟΗΕ, Ε.Ε. και Ρωσία. Μαθήματα δημοκρατίας και διεθνούς δικαίου και από την… προκλητική ΤουρκίαΜεγάλες είναι οι αντιδράσεις από την απόφαση των ΗΠΑ να αλλάξουν ύστερα από 40 χρόνια την επίσημη θέση τους αναφορικά με το ζήτημα των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τους οποίους πλέον δεν θεωρούν παράνομους.

«Η ίδρυση ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Οχθη δεν είναι καθεαυτή ασύμβατη με το Διεθνές Δίκαιο» είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο το βράδυ της Δευτέρας, προκαλώντας πανηγυρισμούς στο Ισραήλ και μεγάλη θλίψη στην Παλαιστίνη.

«Η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει μια ιστορική αλήθεια, ότι οι Εβραίοι δεν είναι ξένοι εποικιστές στην Ιουδαία – Σαμάρια (βιβλικό όνομα που χρησιμοποιείται στο Ισραήλ για τη Δυτική Οχθη)» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα που ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Παλαιστινίων Σάεμπ Ερεκατ εξέφραζε την άποψη πως η νέα αυτή εξέλιξη απειλεί να αντικαταστήσει το Διεθνές Δίκαιο με τον «νόμο της ζούγκλας»!

Η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ παρεκκλίνει από τη νομική γνωμοδότηση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ του 1978 που είχε αποφανθεί για τη μη νομιμότητα των οικισμών όπου σήμερα ζουν 600.000 Ισραηλινοί.

Τα Ηνωμένα Έθνη

Ο ΟΗΕ και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας εδώ και δεκαετίες θεωρούν παράνομους τους εβραϊκούς οικισμούς.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση εξακολουθεί να θεωρεί ότι η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομη με βάση το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις προοπτικές για μια βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν ουσιαστικά ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να κατασκευάζει εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη υπονομεύει τη νομική βάση για μια διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης. 

Ανάλογη ήταν και η στάση της Τουρκίας, η οποία άσκησε -διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου- αυστηρή κριτική κατά της απόφασης των ΗΠΑ, την οποία χαρακτήρισε χωρίς εγκυρότητα, τονίζοντας πως «καμία χώρα δεν είναι υπεράνω του Διεθνούς Δικαίου»!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα