Ρεμπέτικο στα πανεπιστήμια

Νέο μάθημα η μουσική παράδοσή μας στη Νέα ΥόρκηΤην εισαγωγή ενός νέου μαθήματος για τις απαρχές του ελληνικού ρεμπέτικου τραγουδιού και των αμερικανικών μπλουζ ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) στο πρόγραμμα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Το μάθημα θα αρχίσει για πρώτη φορά στο εαρινό εξάμηνο του 2020, υπό την αιγίδα του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. 

Συγκεκριμένα, στον κύκλο μαθημάτων με τίτλο «Τραγούδια των περιθωριακών: Τα αμερικανικά μπλουζ συναντούν το ελληνικό ρεμπέτικο», θα εξετάζονται η ιστορία και η σχέση μεταξύ των δύο ειδών. Το μάθημα θα διδάσκει ο συνθέτης Περικλής Κανάρης, σε συνεργασία με το πρόγραμμα ελληνικών σπουδών Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης του NYU και τη Μουσική Σχολή Steinhardt School of Music.

Στις ρίζες των λαών

«Είναι ένα ταξίδι στις ρίζες τραγουδιών των λαών των δύο χωρών μου. Είναι μεγάλη τιμή και εξίσου μεγάλη ευθύνη. Ανυπομονώ» σχολίασε ο κ. Κανάρης στο facebook. Τα τραγούδια είναι τόσο αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας που σπάνια κάνουμε ένα βήμα πίσω για να τα παρατηρήσουμε ως κάτι άλλο από μουσική και στίχους. Και όμως, μπορούν να περικλείσουν σπουδαίο πλούτο πληροφορίας για την εποχή που γράφτηκαν. Στην αρχή του 20ού αιώνα, δύο ανθολογίες τραγουδιών γεννήθηκαν παράλληλα και εξελίχθηκαν σε θρυλικά μουσικά είδη, καθένα από αυτά στο πλαίσιο της κουλτούρας του.

Τα αμερικανικά μπλουζ γεννήθηκαν από Αφρικανούς σκλάβους και τους απογόνους τους στις νότιες φυτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και το ελληνικό ρεμπέτικο γεννήθηκε όταν μεγάλοι αριθμοί προσφύγων εγκαταστάθηκαν σε πόλεις – λιμάνια της Ελλάδας στο ξεκίνημα της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922.

Παρά τις ευδιάκριτες διαφορές τους σε εθνικές και μουσικές καταβολές, το ρεμπέτικο αργότερα έγινε γνωστό στους φανατικούς του παγκοσμίως ως τα «ελληνικά μπλουζ», επειδή και τα δύο είδη αντικατόπτριζαν τη σκληρότερη πραγματικότητα των περιθωριακών που τα δημιούργησαν. Μια συγκριτική ανάλυση των δύο ειδών μέσα από τον φακό πολλαπλών σχολών θα αποκαλύψει έκδηλες ομοιότητες και διαφορές στους τρόπους που δημιουργούσαν και υποδέχονταν αυτά τα κομμάτια.

Επιλεγμένα κείμενα, ηχογραφήσεις, φιλμ και εμβόλιμες παρουσιάσεις από προσκεκλημένους θα καθοδηγήσουν τους φοιτητές στα διαφορετικά επίπεδα αυτής της σύγκρισης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα