Εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη ο κοροναϊός

Αναβάθμισε σε υψηλό το επίπεδο κινδύνου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πρόταση Τραμπ στην Κίνα για τη χορήγηση βοήθειαςΑπό τη Θεανώ Καρούτα

Συγκλονιστικός είναι ο απολογισμός της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα, καθώς έχει φτάσει τα 2.744 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο σύνολο της επικράτειας, μετά τον εντοπισμό 769 νέων κρουσμάτων χθες Δευτέρα. Την ίδια ώρα, 25 νέοι θάνατοι -ανάμεσά τους και ο πρώτος στο Πεκίνο- αύξησαν τον αριθμό των θυμάτων σε όλη τη χώρα σε 81.

Επανεξετάζοντας τα δεδομένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διόρθωσε χθες την εκτίμησή του για το μέγεθος της απειλής που συνδέεται με τον νέο κοροναϊό, χαρακτηρίζοντάς το «υψηλό» σε διεθνές επίπεδο και όχι «μέτριο», όπως έγραφε έως εκείνη τη στιγμή στις αναφορές του.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ μετέβη στην Ουχάν, εστία του ξεσπάσματος της επιδημίας, για να επιθεωρήσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τον περιορισμό της. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με ασθενείς και με μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, και ζήτησε την επίσπευση της κατασκευής του νοσοκομείου που θα προορίζεται για τη νοσηλεία των ασθενών του νέου ιού. Επισκεπτόμενος το εργοτάξιο του νοσοκομείου Χουοσενσάν, ο Λι ζήτησε από τους εργάτες να δώσουν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να ολοκληρώσουν την κατασκευή του νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντάς το «νησί ασφάλειας» για τους ασθενείς.

Νοσοκομεία

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ουχάν χτίζει δύο προκατασκευασμένα νοσοκομεία -το Χουοσενσάν με 700 έως 1.000 κλίνες και το Λεϊσεσνάν με δυναμικότητα 1.300 έως 1.500 κλινών-, ενώ το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει σχεδόν 8 δισ. ευρώ για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Την ίδια ώρα, η Ιαπωνία ανακοίνωσε πως σήμερα θα αρχίσει να επαναπατρίζει υπηκόους της από την Ουχάν, η Μογγολία πως κλείνει τα οδικά μεθοριακά περάσματα με την Κίνα και το Μακάο, και η Μαλαισία πως θα αρνείται την είσοδο επισκεπτών από την κινεζική επαρχία Χουμπέι, εκτός κι αν φέρουν τεκμήρια ότι δεν έχουν προσβληθεί. Το ισπανικό ΥΠΕΞ θα αρχίσει επίσης επιχείρηση επαναπατρισμού Ισπανών από την Ουχάν, ενώ η Ολλανδία, η Αγγλία, η Γερμανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν το ίδιο.

Παράλληλα, η Καμπότζη επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα, ενώ πέμπτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στην Αυστραλία. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν έδωσε εντολή για τη δημιουργία κέντρου επιχειρήσεων, το οποίο θα αναλάβει την αντιμετώπιση του κοροναϊού στη ρωσική επικράτεια, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε στην Κίνα τη βοήθεια της Ουάσινγκτον προκειμένου να ελεγχθεί η επιδημία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα