Ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη με ανυπολόγιστες συνέπειες

Κίνδυνος γιγάντωσης της διαφθοράς με τη συνεχιζόμενη απόπειρα απαξίωσης του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρωνΑπό τη 
Μαρία Παναγιώτου

Εκτός από τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» που δεν προσήλθε την περασμένη Τρίτη να καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο Novartis, η Αστυνομία αναζητά πλέον και τη μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», καθώς ούτε αυτή ανταποκρίθηκε στην κλήση και δεν προσήλθε χθες να καταθέσει.

Το ένταλμα βίαιης προσαγωγής που έχει εκδοθεί και για τους δύο μάρτυρες ήταν μέχρι χθες αργά το βράδυ σε ισχύ, αν και, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος συνεδρίαζαν για να συζητήσουν την επιστολή-υπόμνημα που κατέθεσε στον Αρειο Πάγο αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία αιτούνταν τη μη εκτέλεση της βίαιης προσαγωγής.

Η γιγαντιαία προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να αποκαλυφτεί η ταυτότητα των μαρτύρων από την Προανακριτική αποτελεί στην πραγματικότητα τη μεγαλύτερη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης που έχει επιχειρηθεί ποτέ στη χώρα μας από τον πολιτικό κόσμο. Μία παρέμβαση που διασύρει την Ελλάδα τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς. Είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύρεται από τον Αντώνη Σαμαρά σε περίεργες ατραπούς.

Οι συγκεκριμένοι μάρτυρες όχι μόνο προστατεύονται νομικά τόσο από την ελληνική όσο και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά αποτελούν και την υπ’ αριθμόν ένα πηγή πληροφοριών σε ζητήματα διαπλοκής σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται συνήθως για πρόσωπα που εργάζονται σε έναν δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό ή έρχονται σε επαφή με έναν τέτοιο οργανισμό στο πλαίσιο των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων και ανακαλύπτουν κάποια οικονομική βλάβη που έχει διαπραχθεί κατά του δημόσιου συμφέροντος.

Γι’ αυτό ονομάζονται μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος. Και επειδή, συνήθως, τα απειλούμενα συμφέροντα από τις καταθέσεις τους είναι τεράστια και μπορεί να κινδυνεύσει ακόμη και η ζωή τους, οι δικαστικές Αρχές τούς θέτουν σε καθεστώς προστασίας, γι’ αυτό ονομάζονται προστατευόμενοι. 

Το θρίλερ για την αποκάλυψή τους μόνο αρνητικά μαντάτα επιφυλάσσει για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα μας. Ποιος από εμάς, εάν πέσει στην αντίληψή του κάποια μεγάλη απάτη κατά του δημόσιου συμφέροντος θα βρει το θάρρος να την αποκαλύψει, ξέροντας πως μπορεί να γίνει βορά στο όνομα πολιτικών συμφερόντων, που δεν θα διστάσουν να παρέμβουν στο έργο της Δικαιοσύνης και να ζητήσουν την αποκάλυψη της ταυτότητάς του;

«Κουκουλοφόροι»

Αλλά και ο χαρακτηρισμός «κουκουλοφόροι» αυτόν τον στόχο δεν έχει; Την υποτίμηση, δηλαδή, μίας πράξης που στην πραγματικότητα είναι πράξη θάρρους και κοινωνικής ευθύνης απέναντι σε σαρκοφάγα οικονομικά συμφέροντα, που δρουν σε βάρος των πολιτών;
Προφανώς, ο τελικός στόχος είναι μόνον ένας: να απλωθεί ένας περίτεχνος, αραχνοειδής ιστός φόβου πάνω από την κοινωνία. Αυτό σηματοδοτούν οι χθεσινές κραυγές του βουλευτή της Ν.Δ. και μέλους της Προανακριτικής Θάνου Πλεύρη, πως η επιτροπή θα ζητήσει την άρση της προστασίας των μαρτύρων από τον Αρειο Πάγο.

Συνένοχος στο έγκλημα είναι βεβαίως και το ΚΚΕ, τα μέλη του οποίου προτείνουν ξεκάθαρα να αποκαλυφτεί η ταυτότητα των μαρτύρων.

Σε ό,τι αφορά την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος που πρέπει να διαλευκάνει η Βουλή, για το οποίο εξαπολύουν μύδρους στα κανάλια τόσο ο Αδωνις Γεωργιάδης όσο και ο Θάνος Πλεύρης, αλήθεια, αυτό σε κάθε δημοκρατική χώρα δεν είναι δουλειά της Δικαιοσύνης; Στη χώρα μας, εξάλλου, δεν βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στον Αρειο Πάγο σχετική έρευνα; Γιατί την απαξιώνουν; Είναι δυνατόν, τη στιγμή που η Δικαιοσύνη ελέγχει βουλευτές και ενώ έχει ήδη ασκήσει ποινική δίωξη σε έναν εξ αυτών κι έχει ανοιχτούς τους φακέλους άλλων δύο, για το σκάνδαλο Novartis, να γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί η Δικαιοσύνη από τη Βουλή;

Αν αυτό δεν λέγεται παρακώλυση του έργου της, τότε τι λέγεται;

Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι οι λειτουργοί του Ανώτατου Δικαστηρίου θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα επιτρέψουν οποιαδήποτε παρέμβαση.

Γιατί, ειδικώς στη χώρα μας, όπως ανέφεραν χθες και ανώτατοι δικαστικοί κύκλοι, για να αρθεί η προστασία των μαρτύρων πρέπει να συναινέσει τόσο η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, δηλαδή η Ελένη Τουλουπάκη, όσο και ο επόπτης της από τον Αρειο Πάγο, δηλαδή ο αντιεισαγγελέας Παναγιώτης Μπρακουμάτσος. Η μη προσέλευση, δε, των μαρτύρων στην Προανακριτική δεν συνιστά λόγο για την άρση της προστασίας.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα