Κατεβαίνουν για τις επιτάξεις τα ΜΑΤ

Αποστέλλονται 14 διμοιρίες για να επιβάλλουν την κατασκευή των κλειστών δομών στο ΒΑ ΑιγαίοΡεπορτάζ
Κέλλυ Φαναριώτη

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης κινούνται κυβέρνηση και τοπικοί φορείς του βορείου Αιγαίου για το Προσφυγικό, με τους μεν να δίνουν το πράσινο φως για την έναρξη εργασιών και την αποστολή διμοιριών ΜΑΤ στα νησιά και τους δε να δηλώνουν σε κάθε τόνο πως θα εναντιωθούν στην κατασκευή κλειστών δομών.

Ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως θα εφαρμοστούν άμεσα κατά γράμμα και χωρίς άλλες οπισθοχωρήσεις όσα εξήγγειλε ο Νότης Μηταράκης, τονίζοντας πως αιτία της καθυστέρησης είναι το γεγονός ότι εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες. Μάλιστα, αναφερόμενος στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πολιτικάντηδες που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

«Δεν με αγγίζει»

Στις αιχμές του πρωθυπουργού απάντησε με δηλώσεις του στη «δημοκρατία» ο Κώστας Μουτζούρης, λέγοντας πως η πορεία του στην Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβου Πολυτεχνείου και εν συνεχεία στην Περιφέρεια, όπου εκλέχθηκε ως ανεξάρτητος, δεν αφήνει χώρο για τέτοιους χαρακτηρισμούς. «Συνεπώς, μια τέτοια αιχμή δεν με αγγίζει, πέρασε και δεν ακούμπησε» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως λέει, επιθυμεί να βρεθεί λύση με έναν ειρηνικό τρόπο, ωστόσο, σε περίπτωση που επιβληθεί μέσω των ΜΑΤ η κατασκευή κλειστών δομών στα νησιά, δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν θα διστάσει ακόμη και να μπει μπροστά. «Δεν θα επιτρέψω να δημιουργηθεί στα νησιά μας πολιτικό κλίμα με τις διμοιρίες να επιτίθενται στους πολίτες, όπως έγινε στην Κερατέα και αργότερα στις Σκουριές. Το να επιβάλλεται κάτι στο οποίο εναντιώνεται όλη η τοπική κοινωνία μόνο μπούλινγκ μπορώ να το αποκαλέσω. Αλλά αυτό το μπούλινγκ δεν έχει μέλλον, δεν μπορεί να αποδώσει» σημειώνει.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, επισήμανε πως θα γίνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να ολοκληρωθούν ως το καλοκαίρι οι κλειστές δομές και δεσμεύτηκε ακόμη μία φορά πως θα κλείσουν οι ήδη υπάρχουσες.

«Ακόμη και να δημιουργηθούν κλειστές δομές, οι ανοιχτές δεν πρόκειται να κλείσουν. Κάτι δεν έχει υπολογίσει σωστά η κυβέρνηση, η οποία εξήγγειλε τη δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων χωρητικότητας περίπου 7.000 ατόμων. Αυτή τη στιγμή στη Μόρια υπάρχουν περίπου 27.000 άνθρωποι και ο αριθμός αυξάνεται διαρκώς, ενώ η πολυεξαγγελθείσα αποσυμφόρηση δεν έγινε ποτέ» σημειώνει ο περιφερειάρχης, τονίζοντας ακόμη μία φορά πως ο πολύπαθος καταυλισμός της Μόριας δεν θα κλείσει ακόμη κι αν δημιουργηθούν οι κλειστές δομές.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να δοθεί λύση στο μείζον ζήτημα του Μεταναστευτικού, ο κ. Μουτζούρης θα ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό με την ελπίδα να πρυτανεύσει, όπως λέει, η σωφροσύνη μέσα από έναν διάλογο που θα ξεκινήσει από μηδενική βάση. «Τα νησιά του βορείου Αιγαίου είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επί πέντε χρόνια σήκωσαν μόνα τους το βάρος του Προσφυγικού. Φτάνει».

Βελόπουλος: Δεν θα κλείσουν οι «Μόριες»

Βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Νότη Μηταράκη για όσα είπαν χθες για το Μεταναστευτικό εξαπέλυσε η Ελληνική Λύση. «Η Μόρια -και η κάθε Μόρια- δεν θα κλείσει, γιατί η Ν.Δ. ασκεί πολιτική με κλειστά αυτιά και μάτια. Αν τα ανοίξει και εφαρμόσει τις προτάσεις μας, όλα τα hot spots θα κλείσουν. Αν δεν μας ακούσει, ο κύκλος της θα κλείσει σύντομα ως κυβέρνηση, αφού συντομότερα θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές» σχολίασε το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου τη δήλωση του πρωθυπουργού πως η Μόρια δεν θα κλείσει, αν δεν υπάρξει άλλο κέντρο.

Με αφορμή δε τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης κ. Μηταράκη για εβδομαδιαίες επιστροφές λαθρομεταναστών, η Ελληνική Λύση επισήμανε ότι «κάθε μέρα φτάνουν 400 λαθρομετανάστες στα νησιά και η κυβέρνηση κάνει λόγο για 200 επιστροφές την εβδομάδα! Με αυτούς τους ρυθμούς το πρόβλημα δεν λύνεται. Οι κύριοι της Ν.Δ.ή δεν ξέρουν απλή αριθμητική ή είναι ανίκανοι ή υποτιμούν τη νοημοσύνη μας».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα