«Έξυπνο» όπλο για τα υπερμικρόβια

Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη ερευνητές δημιούργησαν αντιβιοτικό που εξολοθρεύει σειρά ανθεκτικών βακτηρίωνΕρευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ ανέπτυξαν με τη βοήθεια συστήματος τεχνητής νοημοσύνης ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό, που εξοντώνει κάποια από τα πιο ανθεκτικά μικρόβια. Ο λόγος για το halicin, το οποίο μπορεί να καταστρέψει πολλά είδη βακτηρίων ανθεκτικών σε άλλα αντιβιοτικά, όπως το carbapenem.

Το νέο αντιβιοτικό, το οποίο δοκιμάστηκε στο εργαστήριο, εξόντωσε αρκετά στελέχη βακτηρίων που είναι ανθεκτικά σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά (Clostridium difficile, Acinetobacter baumannii, Mycobacterium tuberculosis, Enterobacteriaceae κ.ά.), με εξαίρεση το ανθεκτικό βακτήριο Pseudomonas aeruginosa που πλήττει τους πνεύμονες.

Επίσης, «καθάρισε» μέσα σε 24 ώρες τις λοιμώξεις σε πειραματόζωα, που είχαν κολλήσει Acinetobacter baumannii, ένα πολύ ανθεκτικό βακτήριο το οποίο έχει μολύνει πολλούς Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι το γνωστό E.coli δεν αναπτύσσει ανθεκτικότητα στο νέο αντιβιοτικό έπειτα από θεραπεία διάρκειας 30 ημερών με αυτό. Αντίθετα, ο εν λόγω μικροοργανισμός αναπτύσσει αντίσταση στο αντιβιοτικό σιπροφλοξασίνη της κατηγορίας των κινολονών μέσα σε μόνο μία έως τρεις ημέρες.

Είναι η πρώτη φορά που η τεχνητή νοημοσύνη βρήκε εκ του μηδενός ένα νέο αντιβιοτικό και μάλιστα πανίσχυρο, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στο πεδίο της φαρμακευτικής. Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι το «έξυπνο» σύστημα θα μπορεί να σχεδιάσει διάφορα νέα φάρμακα με βάση όσα έχει «μάθει» για τις χημικές δομές που επιτρέπουν στα φάρμακα να σκοτώνουν τα βακτήρια.

Χρησιμοποιώντας έναν νέο αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, επιστήμονες και μηχανικοί, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής Μηχανικής και Επιστήμης Τζέιμς Κόλινς και την καθηγήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Υπολογιστών Ρετζίνα Μπαρζιλάι, ανέλυσαν πολλές υποψήφιες χημικές ουσίες, βρίσκοντας τελικά μία με ισχυρές αντιβιοτικές ιδιότητες. Η ουσία αυτή, που ονομάστηκε halicin, είχε στο παρελθόν εξεταστεί ως πιθανό αντιδιαβητικό φάρμακο, αλλά χωρίς επιτυχία. Επίσης, το ίδιο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, ψάχνοντας σε μια βάση δεδομένων, έφερε στο φως άλλες 23 υποψήφιες δραστικές αντιμικροβιακές ουσίες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα