Εργασία εκ περιτροπής και εξ αποστάσεως στο Δημόσιο

Εγκύκλιος Θεοδωρικάκου με τα επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊούΤον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η εκ περιτροπής εργασία στο Δημόσιο, η εργασία εξ αποστάσεως (τηλεργασία) και η επιλογή του προσωπικού ασφαλείας διευκρινίζει, μεταξύ άλλων, εγκύκλιος που εξέδωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αναφορικά με τα επιπρόσθετα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού.

Παράλληλα, στην εγκύκλιο συνιστάται η έκτακτη δυνατότητα απευθείας αναθέσεων σε ιδιώτες υπηρεσιών καθαρισμού, φύλαξης και απολυμάνσεων, η παροχή υποχρεωτικής άδειας σε ευπαθείς ομάδες (καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι), η προσωρινή απαγόρευση μετακίνησης προσωπικού εκτός επικράτειας, καθώς και η σύσταση για συνεχείς ελέγχους των υπηρεσιών σε όσους έχουν λάβει άδειες ειδικού σκοπού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, για να αποφεύγονται ο συγχρωτισμός και ο συνωστισμός των υπαλλήλων στην υπηρεσία, αλλά και για την προστασία αυτών στο πλαίσιο του κινδύνου που αναδύεται λόγω των μετακινήσεων του προσωπικού, το αρμόδιο όργανο δύναται είτε να καθορίσει την εκ περιτροπής αυτοπρόσωπη παρουσία των υπαλλήλων είτε, εφόσον απαιτείται, την παροχή εργασίας σε δύο διακριτές βάρδιες αποκλειστικά στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εν λόγω έκτακτης κρίσης και ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας του φορέα. Ο αρμόδιος προϊστάμενος (τμήματος ή διεύθυνσης) θα καθορίζει τα καθήκοντα που καλούνται να ασκήσουν οι υπάλληλοι κατά την έκτακτη αυτή λειτουργία, θα προτεραιοποιεί τις εργασίες που ανατίθενται στους υπαλλήλους και θα παρέχει σαφείς οδηγίες για το παρεχόμενο έργο, ιδίως στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν θα καθίσταται δυνατή η συνύπαρξη προϊσταμένου και υπαλλήλων.

Ιντερνετ

Σε περίπτωση, συνεχίζει η εγκύκλιος, που το προσωπικό δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών αναγκών, εξυπακούεται ότι θα αξιοποιηθεί και προσωπικό από άλλες οργανικές μονάδες, των οποίων οι αρμοδιότητες δεν κρίνονται κατεπείγουσες για τη λειτουργία του φορέα τη συγκεκριμένη κρίσιμη χρονική στιγμή ή οι οποίες έχουν τεθεί σε προσωρινή μερική αναστολή λειτουργίας, και σε κάθε περίπτωση εφόσον το προσωπικό αυτό έχει την εμπειρία ή τις γνώσεις για την άσκηση των καθηκόντων που εκτάκτως θα κληθεί να ασκήσει.

Για την άμεση εφαρμογή του μέτρου της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας, σημειώνεται στην εγκύκλιο, οι υπάλληλοι θα πρέπει, όπου αυτό απαιτείται και ανάλογα με τα καθήκοντα κάθε υπαλλήλου, να διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, σταθερό ή φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, σταθερό ή κινητό τηλέφωνο για τη δυνατότητα επικοινωνίας, καθώς επίσης και λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η διακίνηση των εγγράφων, εφόσον απαιτείται, θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται δεδομένη η εχεμύθεια που πρέπει να τηρεί ο υπάλληλος.

Όσον αφορά το προσωπικό ασφαλείας, θα οριστεί σε περίπτωση πλήρους αναστολής λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας λαμβανομένων υπόψη αντιστοίχως των προαναφερόμενων κριτηρίων για τον ορισμό του προσωπικού για εκ περιτροπής εργασία. Σε κάθε περίπτωση, για τον ορισμό του προσωπικού για εκ περιτροπής εργασία και προσωπικού ασφαλείας θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κάθε φορά και με βάση τις καθημερινές εξελίξεις η δυνατότητα των υπαλλήλων να απασχοληθούν κατά τα ανωτέρω.

Επίσης, συνιστάται η αυτοπρόσωπη εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται αποκλειστικά και μόνο για εξαιρετικώς επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας και ραντεβού με σχετική πρόβλεψη στην προαναφερόμενη απόφαση.

Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η πρώτη σύσκεψη μέσω της πλατφόρμας e:Presence. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης εξήγησε τη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα έχουν τη δυνατότητα όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να πραγματοποιούν εξ αποστάσεως συσκέψεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα