Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

Συμφέρον μας, η ενδυνάμωση της θέσης μας στην ΕυρώπηΑπό τη
Βάσω Κόλλια

Είμαστε ένας λαός που στους δύσκολους καιρούς αναζητάμε κάποιον «σωτήρα». Τα παραδείγματα, πολλά κατά τη διάρκεια της Ιστορίας μας. Ενας από τους μεγάλους «σωτήρες» μας ήταν πάντοτε το «ξανθό γένος». Πολλές φορές έχουμε στραφεί για στήριξη και βοήθεια στους ομόθρησκους Ρώσους, πιστεύοντας ότι οι λύσεις για όλα τα προβλήματά μας θα έρθουν από κει.

Είναι όμως έτσι; Ή μήπως τελικά η Μεγάλη Αρκούδα δρα πάντα με γνώμονα το συμφέρον της και αποκομίζει μόνο κέρδη, αδιαφορώντας για τα δήθεν κοινά μας θρησκευτικά και πολιτισμικά στοιχεία;

Θα αναφέρω κάποια παραδείγματα μόνο και μόνο για να αντιληφθούμε ότι τελικά το «ξανθό γένος» που λατρεύουμε δεν ήταν ποτέ κοντά μας και το πραγματικό συμφέρον μας είναι η ενδυνάμωση της θέσης μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ώστε από θέση ισχύος να μπορούμε να συνάπτουμε διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες.
Η τσαρική Ρωσία δεν μας βοήθησε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, γιατί δεν ήθελε να διαταράξει τις σχέσεις της με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με την ίδια να επιζητεί τη με κάθε τρόπο έξοδο του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο μέσω του Αιγαίου.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας δεν είχε ποτέ τη συμπαράσταση των Ρώσων όταν αποφάσισε να γίνει κυβερνήτης της Ελλάδας. Στα μετεπαναστατικά χρόνια οι Ρώσοι «αδελφοί» δεν βοήθησαν τον λαό μας, παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για τη στήριξη του νέου -τότε- ελληνικού κράτους. Αντιθέτως, η ύπαρξη του ρωσικού κόμματος συνετέλεσε στη διάσπαση της ενότητας των Ελλήνων.

Το 1924, το Τρίτο Εκτακτο Συνέδριο του ΚΚΕ διακήρυξε την πρόθεσή του να εργαστεί για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο μιας κομμουνιστικής βαλκανικής ομοσπονδίας, μέσα στην οποία ο «μακεδονικός λαός» θα απολάμβανε πλήρως τα δικαιώματά του. Απόφαση που υπαγορεύθηκε εν πολλοίς από τη Μόσχα μέσω της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας. Τον Αύγουστο του 1992 η Ρωσία ήταν μία από τις πρώτες χώρες -και η πρώτη μεγάλη δύναμη- που αναγνώρισαν τα Σκόπια ως «Μακεδονία».
Στα προμνημονιακά ελληνικά χρόνια ο Πούτιν διαμήνυσε στον Γιώργο Παπανδρέου πως η λύση στο ελληνικό χρέος έρχεται αυστηρά μέσα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Την άνοιξη του 2013 η Ρωσία αρνήθηκε δάνειο στην κυπριακή κυβέρνηση -πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που χρειαζόταν η Ελλάδα-, η οποία αναγκάστηκε να επιλέξει τη σίγουρη λύση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Το πρώτο εξάμηνο του 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. προσπάθησε και εξάντλησε όλες τις πιθανότητες για οικονομική στήριξη και πάλι από τη Ρωσία. Τελικά απευθύνθηκε και πάλι στους σίγουρους συμμάχους.
Και, τέλος, ας ρίξουμε μια ματιά στα παιχνίδια που παίζει η Ρωσία εις βάρος τόσο του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσο και του Αγίου Ορους.

Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να έχουμε καλές, και μάλιστα πολύ καλές, σχέσεις με τη Ρωσία, απλά θεωρώ ότι δεν πρέπει να περιμένουμε καμία λύση στα προβλήματά μας από το «ξανθό γένος». Είμαστε μέλος μιας μεγάλης δυτικής οικογένειας, ας το αξιοποιήσουμε αυτό και ας σταματήσουμε αυτή τη φρενήρη ρωσοποίηση της χώρας.

Θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σύμμαχοι, αν και οι Ρώσοι το ξεχνούν όποτε τους χρειαζόμαστε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα