ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

Το αφήγημα Μητσοτάκη για τον διαχωρισμό Δεξιάς – ΑριστεράςΑπό τον
δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις κατατέθηκαν τις τελευταίες μέρες από τον πρόεδρο κ. Μητσοτάκη και τον τομεάρχη Εσωτερικών της Ν.Δ. κ. Βορίδη. Ο πρώτος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «ο διαχωρισμός Αριστεράς – Δεξιάς με τους όρους του παρελθόντος είναι παντελώς ξεπερασμένος. Τα πραγματικά διλήμματα της χώρας είναι σήμερα πιο ξεκάθαρα από ποτέ: υπευθυνότητα ή λαϊκισμός. Αξιοκρατία ή κομματισμός. Αποτελεσματικότητα ή ανικανότητα». Ο δεύτερος μίλησε στο ραδιόφωνο για τις «ελαττωματικές ιδέες της Αριστεράς» και για το ότι απαιτείται «θεσμική αντιμετώπιση της Αριστεράς, έτσι ώστε να μην ξαναέρθει στην εξουσία».

Είναι προφανής η θηριώδης απόσταση ανάμεσα στις παραπάνω δύο θέσεις. Τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας, αυτοπροσδιοριζόμενος, δηλώνει ότι ανήκει στα «αριστερά της Αριστεράς» (σε συνέντευξή του το 2012 στο γαλλικό περιοδικό «Paris Match»), ότι είναι πρόεδρος στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που κατέβηκε ως υποψήφιος με την ευρωπαϊκή Αριστερά το 2014 για πρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε., ο κ. Μητσοτάκης ισοπεδώνει εντελώς τις απόψεις που έχουν διατυπωθεί τον τελευταίο αιώνα από χιλιάδες πολιτικούς επιστήμονες, τόσο από τον χώρο της Αριστεράς όσο και από τον χώρο της Δεξιάς και του συντηρητισμού, και προσπαθεί να κάνει ένα αρκετά απλοϊκό τσουβάλιασμα, ώστε να προωθήσει το νέο αφήγημα: ή είστε άξιοι σαν εμάς ή ανάξιοι […] ή είστε μεταρρυθμιστές και άνθρωποι της προόδου σαν εμάς ή λαϊκιστές και πλέμπα […] ή είστε αποτελεσματικοί ως άνθρωποι σαν εμάς ή ανίκανοι […]. Με έναν μανιχαϊστικό τρόπο έκφρασης, εντελώς παρόμοιο με του κ. Τσίπρα του 2015 («ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»), ο οποίος είναι υποκρυπτόμενα ελιτίστικος (άξιοι – ανάξιοι), ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να μεταφέρει τη μάχη της πολιτικής ουσιαστικά εκτός από τα μέρη της πολιτικής!

Από την άλλη ο κ. Βορίδης, μιλώντας για «θεσμική αντιμετώπιση της Αριστεράς», όντως μπορεί να παρεξηγηθεί, λέγοντας πως θα ήθελε διαδικασίες φίμωσης της αντίθετης από αυτόν άποψης. Βέβαια, εξηγώντας μετά στο ραδιόφωνο, διευκρίνισε ότι επιθυμεί να φέρει εμπόδια στη διάδοση της αριστερής ιδεολογίας στην Ελλάδα με θεσμικό τρόπο (από τη θέση της κυβέρνησης), θέτοντας μέτρα όπως η επαναπροσέγγιση του πανεπιστημιακού ασύλου κ.λπ., δηλαδή να προκαλέσει αντιαριστερές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας μας, το οποίο είναι απόλυτα θεμιτό να γίνει από μια δημοκρατικά εκλεγμένη δεξιά κυβέρνηση.
Το πρόβλημα, βέβαια, στα παραπάνω είναι πως ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να διαφωνεί κάθετα, ριζικά και ολοκληρωτικά με τον κ. Βορίδη. Οπότε τα δεξιά σχέδια του δεύτερου θα μείνουν απλώς όνειρα.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twiter: @kritikopoulos)

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα