ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

Η στρατηγική του Τσίπρα και η παντελής έλλειψη πολιτικού προσανατολισμού στα άλλα κόμματαΑπό τον
δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Μ ην ανησυχείτε από τον τίτλο, πολιτικό θα είναι το άρθρο μου, και όχι ανάλυση μαθηματικών. Δανείζομαι την προσέγγιση από τη θεωρία του χάους: «Η κίνηση των φτερών μιας πεταλούδας στον Αμαζόνιο μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα», δηλαδή ένα σύστημα είναι τόσο ευαίσθητο και αλληλένδετο, που μία απειροελάχιστη μεταβολή μπορεί να φέρει τιτάνιες αλλαγές.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην πολιτική σκηνή. Αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν δεν είχε αποπεμφθεί από τον κ. Μητσοτάκη η κυρία Παπακώστα ως βουλευτής της Ν.Δ. πριν από περίπου ενάμισι έτος, λόγω της κόντρας που είχε με τον Αδωνι Γεωργιάδη. Ο Τσίπρας δεν θα είχε στήριγμα την κυρία Παπακώστα πριν από μία εβδομάδα στην ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε και θα είχε εκπέσει, χωρίς να ολοκληρωθεί, η ενδοτική Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναρωτιέμαι, επίσης, αν η κυρία Μεγαλοοικονόμου, βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, δεν είχε προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από ένα έτος, αν θα είχαμε σήμερα πρωθυπουργό της Αριστεράς. Οπως, τέλος, αναρωτιέμαι αν ο κ. Δανέλλης δεν είχε αψηφήσει τον αρχηγό του κόμματός του Σταύρο Θεοδωράκη και δεν στήριζε τον Τσίπρα, τότε θα συζητούσαμε σήμερα για την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών ή θα είχε ακυρωθεί από τις εξελίξεις; Ομως μήπως είναι μάταια όλα τα παραπάνω που έγραψα; Φταίει ο Αδωνις για την Παπακώστα ή ο Λεβέντης για τη Μεγαλοοικονόμου ή ο Θεοδωράκης για τον Δανέλλη; Σαφώς και έχουν τεράστια ευθύνη! Ναι, είναι χαοτικό το πολιτικό σύστημα, αλλά δεν σημαίνει ότι μακροσκοπικοί νόμοι και τακτικές αποφάσεων που ισχύουν αιώνες στην πολιτική ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης έχουν πάψει να ισχύουν! Πώς είναι δυνατόν ο Μητσοτάκης να ενδίδει στο καπρίτσιο του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδη και να εκδιώχνει λόγω μιας απλής κόντρας μία βουλευτή, τη στιγμή που οι αριθμητικές ισορροπίες στο Κοινοβούλιο είναι τόσο, μα τόσο εύθραυστες;

Η παντελής έλλειψη πολιτικού προσανατολισμού τόσο στην Ενωση Κεντρώων όσο και στο Ποτάμι (να θυμίσω την αστειότητα του Ποταμιού που, όταν εκλέχτηκαν υποψήφιοί του στο Ευρωκοινοβούλιο, αναζητούσαν μήνες να καταλάβουν σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκουν και σε ποια ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα έπρεπε να ενταχθούν) είναι ο λόγος που εντελώς αριστεροί βουλευτές, όπως η Μεγαλοοικονόμου και ο Δανέλλης, γοητεύτηκαν από τον Σύριζα και ενέδωσαν.

Αντί να χορεύουν όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης σαν υποτακτικές μαριονέτες υπό τη στρατηγική του Τσίπρα, καλό είναι να πάρουν τα μαθήματά τους και να φροντίσουν να λειτουργήσουν για αυτό που εκλέχτηκαν: να αντιπολιτευθούν σθεναρά.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα